Ripl (XRP) je na kratko prestigao itirijum (ETH) po drugi put za nedelju dana u sredu, 26. septembra, kada je još jednom privremeno postao druga kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji.

Podaci sa CoinMarketCap-a pokazuju da je XRP sada ponovo treći sa dobicima od 22% tokom 24-časovnog perioda, dok je ETH na drugom mestu po tržišnoj kapitalizaciji sa dobitkom od oko 3% na dan do vremena pisanja.

XRP je prošle godine, 21. septembra, uspeo da prestigne ETH, ali je izgubio drugo mesto ubrzo potom, jer su obe kriptovalute zabeležile korekciju cena nakon iznenadnog skoka.

Na društvenim mrežama, trgovci kriptovaluta i komentatori su bili uzbuđeni zbog sveže promene među prvih 10 kriptovaluta.

ETH ima tržišnu kapitalizaciju od oko 22,1 milijarde dolara u vreme pisanja, a XRP oko 200.000 dolara manje sa tržišnom kapitalizacijom od 21,9 milijardi dolara.

Ripl je nagovestio da će njegov sistem plaćanja xRapid uskoro biti pokrenut ovog meseca, događaj koji je uticao na rast XRP-a, jer će xRapid uključiti token kao sastavni deo transfera prekograničnih sredstava. Američka banka PNC objavila je prošle nedelje da će početi da koristi RippleNet za obradu međunarodnih plaćanja za svoje klijente.

Istovremeno, medijski izvori ostaju nedorečeni o perspektivama kompanije, a Wall Street Journal je ove nedelje tvrdio da je suosnivač Ripla Džed Mekeleb "dramatično" povećao prodaju ličnih zaliha XRP-a u proteklih nekoliko nedelja.

Pristalice su odgovorile na ove tvrdnje, dok je Mekeleb izjavio da se i dalje pridržava uslova prodaje tokena oko kojih je sklopio sporazum sa Riplom 2016 godine.

 

Pripremio: Nikola Tasić