Predstavnici treće najveće kriptovalute, ripl (XRP), pozvali su regulatorne organe u Velikoj Britaniji da isprate Japan i okončaju dane “divljeg zapada” na tržištima kriptovaluta primenom novih pravila, izvestio je  The Telegraph 15. aprila.

Rajan Zagon, šef za odnose sa regulatorima, pozvao je britanske regulatorne organe da nađu balans između “smanjenja rizika i omogućavanja inovacija”. Zagon je utvrdio tri principa za predloženu regulativu: zaštita potrošača, sprečavanje pranja novca i finansijska stabilnost. Uporedio je postojeći normativni okvir za digitalne valute sa ranim danima interneta, rekavši:

“Sad smo u tom periodu u kom nam je potrebno razjašnjavanje, kao što su nam potrebna pravila i više sigurnosti. Pravo je vreme da se započne ponovno razmatranje regulatornog pristupa ‘čekaj, pa ćemo videti’.”

Zagon je nazvao Japan “liderom” u regulaciji i legitimizaciji kriptovaluta i rekao da bi se i ostale zemlje, uključujući i Veliku Britaniju, mogle koristiti japanskim iskustvom kao šematskim planom. Australija je ispratila Japan prošle godine, prihvativši bitkoin i ostale digitalne valute kao zakonsko sredstvo plaćanja, jula 2017. godine.

Ostaje da se vidi da li će Velika Britanija da se ugleda na Japan i revidira svoj stav o kriptovalutama ili će nastaviti da pooštrava propise. Kancelar Filip Hamond je, prošlog meseca, pokrenuo novu radnu grupu, kako bi zaštitio potrošače, rekavši da će ona pomoći “upravljanju rizicima vezanim za kripto imovinu”.

Guverner engleske banke, Mark Karni, je upozorio da će se kriptovalute suočiti sa regulatornim potiskivanjem, tvrdeći da one imaju “karakteristike balona”. Zagon je izjavio da je regulativa neophodna za sazrevanje tržišta:

“Regulativa stvara zaštitne ograde na auto-putu, koje omogućavaju novim učesnicima da se priključe, naročito institucionalizovanim investitorima.”

 

Pripremila: Kristina Ristin