Bred Garlinghaus, generalni direktor Ripla, je zabrinut zbog potencijalno strože regulative za sektor digitalnih valuta sa pojavom još neemitovane Fejsbukove libre. Garlinghaus je dao svoj komentar u intervjuu za Fortune 25. jula.

Garlinghaus je rekao: “Jedino što želite je da budete sigurni da vas ne uhvate u unakrsnoj paljbi. Važno mi je da kada regulatori počnu da postavljaju pitanja ne stave i nas u isti koš.”

Libra je pomogla XRP-u da poveća broj ugovora

Međutim, u intervjuu tokom “Fortune Brainstorm Finance” konferencije u junu, Garlinghaus je rekao da je pokretanje kriptovalute od strane Fejsbuka pomoglo da se legitimizuju proizvodi bazirani na kriptovalutama i da se podstakne rekordan broj finansijskih institucija za potpisivanje ugovora o korišćenju Riplove digitalne valute XRP za prekogranična plaćanja.

Istog meseca, Garlinghaus je tvrdio da bitkoin (BTC) i XRP nisu konkurencija. Garlinghaus je istakao ključnu razliku između dve vodeće kriptovalute, tvrdeći da je bitkoin čuvar vrednosti ili digitalno zlato, dok je XRP most valuta koja omogućava efikasno rešenje za fiat-u-fiat transfere.

Dok vlade u svetu izražavaju zabrinutost zbog međunarodnog tehnološkog konglomerata koji emituje digitalnu valutu koja bi u teoriji mogla da bude korišćena više od nekih državnih valuta, libra je izazvala pometnju i u kripto zajednici.

Dženi Šejver, direktorka kompanije za kripto kreditiranje Salt, je izjavila za Cointelegraph da su saslušanja o libri pokazala da kripto sfera treba da ima više konzistentnosti u sektoru i da treba da bude proaktivna u zastupanju svojih interesa:

“Sektoru nedostaje konzistentan skup pravila kojih se moraju pridržavati, a za dugoročni razvoj sektora, neophodno je da oblikujemo tu strukturu sa regulatorima. Sada je važno da naše najbolje ljude u sektoru unapred predstavimo. Kao sledeći korak trebalo bi da preusmerimo više resursa na lobiranje i izgradimo strateške programe za odnose sa javnošću i komunikaciju kako bismo obrazovali sve zainteresovane strane i pomogli u uklanjanju neopravdanih stigmi.”