Generalni direktor blokčein mreže za plaćanje Ripl kaže da kompanija ne želi da "obori cenu" kriptovalute XRP uprkos prodaji ogromnih količina.

U intervjuu za CNN 5. januara, Bred Garlinghaus je dodao novu zabrinutost raspravi o Riplovom odnosu prema XRP-u, koji je u poslednja 24 sata dobio 10%.

Garlinghaus: Ripl "ne može da kontroliše XRP cenu"

"U XRP zajednici, Ripl je najveći vlasnik, a ono što sam rekao je da smo najzainteresovanija strana za uspeh XRP ekosistema", rekao je on mreži CNN.

Na temu kako Ripl upravlja tim vlasništvom, Garlinghaus je izjavio:

„Da, Ripl poseduje puno XRP-a, veoma smo zainteresovani za uspeh XRP-a, ali optužbe da mi obaramo cenu, to nije u našem najboljem interesu da radimo […]. To nikada ne bismo uradili i u stvari, preduzeli smo korake da zaključamo većinu XRP-a koje posedujemo u deponovanjima kako ga ne bismo koristili.“

Negativni komentari vezani za Riplovo tržište pojavljivali su se u 2019. i ranije. Kako je izvestio Cointelegraph, kompanija već dugo rasprodaje XRP, a prošle godine se oslobodila više tokena nego ikad.

Početkom 2020. kompanija je izbacila milijardu XRP-a, u vrednosti oko 200.000 dolara, iz depozita kao deo planirane operacije.

U međuvremenu, sam XRP je u decembru dostigao najnižu vrednost u poslednje dve godine, spuštajući se ispod 0,20 dolara i u jednom trenutku trgujući za 96% ispod svojih maksimalnih 3,40 dolara. Oporavak, uključujući dobit od 9% u protekla 24 sata, je poslao XRP/USD par iznad barijere od 0,20 dolara.

XRP 7-day price chart

XRP 7-dnevni grafikon cena. Izvor: Coin360

Garlinghaus je i dalje iznenađivao. Uprkos Riplovoj rasprodaji tokena, odlučno je negirao da kompanija može uticati na cenu XRP-a.

"O ne", protestovao je na pitanje o mogućnosti, uspoređujući situaciju s velikim bitkoin (BTC) investitorima:

"Ripl ne može kontrolisati cenu XRP-a više nego što kitovi mogu da kontrolišu cenu bitkoina."

Veliki kupci XRP bi „hipotetički mogli da imaju ograničenja“

Ipak, rekao je, Ripl neće dobro reagovati na druge velike investitore koji poseduju značajan deo XRP ponude. U želji da ipak utiče na tržište, Garlinghaus je pozicionirao Ripl kao izdržljivog glavnog vlasnika tokena koji ide napred.

„Postoje slučajevi kada sarađujemo sa institucionalnim investitorima ili bismo mogli reći:„ Hej, želimo da kupimo 10 miliona dolara XRP-a “i imali bismo poluge da ih sprečimo da puštaju na tržište“, nastavio je.

Zaključno, direktor je rekla da su takve intervencije ipak „hipotetičke“:

„Ne želimo da neka druga strana kupuje čitavu gomilu XRP-a i obara im cenu na tržištu, pa bismo hipotetički imali ograničenja u pogledu toga šta mogu prodati i koliko često, a obično se baziraju na obim na tržištu.“