Finansijske institucije, koje su učestvovale u pilot projektu Riplove xRapid platforme, izvestile su o uštedi na transakcijama od 40 do 70%, Business Wire izveštava u četvrtak, 10. maja. Pored uštede troškova, učesnici su zabeležili poboljšanje u brzini obavljanja transakcija - od prosečnih 2-3 dana do “samo nešto više od dva minuta”.

XRapid je rešenje za likvidnost Riplovog sistema za bruto poravnanje u realnom vremenu zasnovanog na blokčeinu, koji je dizajniran kao sredstvo za olakšavanje prekograničnih fiat transfera između finansijskih institucija. Ripl je trenutno na trećem mestu po tržišnoj kapitalizaciji, prema podacima sa Coinmarketcap-a.

Prema rezultatima pilot projakta, institucije, koje su u njemu učestvovale, zabeležile su od 40 do 70% uštede zbog toga što nisu morale da koriste strane servise za razmenu, kao i zbog veće brzine plaćanja.

Projekat je testirao plaćanja između SAD-a i Meksika. Business Wire napominje da trenutni sistem zahteva od banaka da vezuju svoj kapital za prethodno finansirane bankovne račune u Meksiku ili da se povezuju preko odgovarajućih bankarskih mreža koje su skupe.

Plaćanja su trajala oko 2 minuta uz pomoć Ripla, za razliku od prosečnih 2-3 dana koliko zahtevaju konvencionalna prekogranična plaćanja, saznajemo prema izveštaju Finance Magnates-a.

Paul Dvajer, izvršni direktor kompanije za prenošenje novca - Viamericas, rekao je da je pilot projekat pokazao da će digitalna imovina imati ključnu ulogu u budućnosti u pomaganju bankama da “se na bezbedan način pozabave nekim od strukturalnih neefikasnosti nasleđene infrastrukture poravnanja”, ističući da je sistem omogućio “rigoroznu kontrolu usklađenosti”.

U aprilu, Santander je postala prva svetska banka koja je implementirala međunarodnu, korisnicima prilagođenu mrežu plaćanja zasnovanu na blokčeinu, koristeći tehnologiju Riplove infrastrukture poravnanja. Ove nedelje, JPMorgan je podneo zahtev za patent za sopstvene potrebe za P2P mrežu plaćanja, koja će koristiti blokčein tehnologiju za interna i međubankarska poravnanja.

 

Pripremila: Kristina Ristin