Mreža za plaćanje na bazi blokčeina Ripl je nedavno donirala 29 miliona dolara sopstvene XRP kriptovalute za podršku američkim javnim školama, ispunjavajući više od 35.000 zahteva za finansiranje od nastavnika preko DonorsChoose dobrovoljnog fonda, kako je izvestio ABC7 28. marta.

We're so happy to give back to teachers like @kinder_roxs and all their students across the country!

Help us build on this momentum up by donating to projects on @DonorsChoose and continue the #BestSchoolDay https://t.co/qY1z7rlZgc

— Ripple (@Ripple) March 28, 2018

Prema CNBC-u, DonorsChoose će pretvoriti donacije u američke dolare u toku dve sedmice kako bi izbegao volatilnost tržišta kriptovaluta i kako bi se pridržavao politike kompanije da odmah proda doniranu valutu.

Donirani novac će se koristiti za opremanje više od 30.000 učionica u svih 50 država; "Otprilike milion učenika prima knjige, školski pribor, tehnologiju, izlete i druga sredstva od vitalnog značaja za učenje putem DonorsChoose.org", izjavio je Ripl 27. marta.

Prema tvrdnjama osnivača i izvršnog direktora DonorsChoose-a Čarlsa Besta, koji je poslao zahtev za donaciju Riplu, taj potez bi bio "najveća donacija kriptovaluta".

Riplov XRP altkoin token baziran u San Francisku, kojim se trenutno trguje po ceni od 0,53 dolara, treća je po veličini kriptovaluta po obimu trgovanja, koji iznosi preko 20 milijardi dolara u vreme pisanja, prema podacima Coinmarketcap-a.

Ripl nije prva kompanija koja donira kriptovalutu u dobrotvorne svrhe. Kao što je ranije izveštavao Cointelegraph, suosnivač itirijuma (ETH) Vitalik Buterin sklopio je sporazum sa decentralizovanom mrežom plaćanja OmiseGO da donira milion dolara u ERC20 tokenima afričkoj dobrotvornoj organizaciji GiveDirectly.

Ranije u februaru, Buterin je takođe donirao itirijum u vrednosti od 2,4 miliona dolara SENS-u, istraživačkoj fondaciji za lečenje bolesti vezanih za starenje.

U decembru, ekskluzivni bitkoin Pineapple fond donirao je milion dolara u bitkoinu (BTC) Internet arhivi. Pineapple fond ima za cilj da izdvoji 86 miliona dolara u bitkoinu za različite neprofitne organizacije.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić