Kripto tradicionalisti su uvek procenjivali nove novčiće na osnovu par bitnih faktora. Na vrhu te liste oduvek je bila decentralizacija. Međutim, jedan od najvećih novčića na kriptovalutnom tržištu je ostao neprimećen sa svojom centralizovanom prirodom. Ali, uspeo je da sakupi mnogo neprijatelja nakon njegovog skorašnjeg procvata zbog koga je uspeo da bude jedna od kriptovaluta sa najboljim performansama.

Šta je uzrok ovakvog ponašanja Ripla na tržištu?

Ripl, token koji je stvorila kompanija sa istim imenom ima za cilj da olakša transfer između glavnih finansijskih korporacija. U tom cilju, imao je mnogo uspeha tokom 2017. godine, uz nekoliko velikih banaka koje su sarađivale sa njim.

Bez obzira što radi sa centralnim bankama, njegova centralizovana priroda je stvorila mnogo negodovanja. Kada je sistem kreiran u 2013. godini, razvojni tim je uklonio mnoge ključne funkcije koje se nalaze u većini drugih kriptovaluta.

Ovo je učinjeno tako da taj token može biti usmeren ka glavnim finansijskim institucijama, što je u redu i verovatno neophodno, ali postaje problematično kada se Riple računa u istom duhu kao bitkoin i druge vrlo decentralizovane digitalne valute.

Ripl emituje svoj token na centralizovan način, za razliku od drugih novčića koji se rudare i podstiču ljude koji poseduju kompjutersku snagu da je akumuliraju.

"To nije kriptovaluta"

Mnogi u zajednici, uključujući i kreatore drugih novčića, objasnili su riplovu prirodu kao kriptovalutnu.

"U većini slučajeva, nisam frustriran ili ljut na Ripl, već sam frustriran opštim nedostatkom znanja u zajednici ovih dana (tj. Ripl je simptom, ali ne i sam problem)", korisnik Redita - thieflar koji je i moderator bitkoin foruma, govori suprotno, navodi Inverse.

"Činjenica da je Ripl označen kao" kriptovaluta" i uključen na sajtove kao što je CoinMarketCap, u većini slučajeva je viđena kao netačna i neprecizna već dugi niz godina", dodaje tiflar.

Lajtkoinov tvorac, Čarli Li, je izjavio da ne veruje da Ripl čak i treba smatrati kriptovalutom.

Pored toga, Cointelegraph-ov autor, Džozef Jang je imao slična gledišta.

Razvoj Ripla

Uprkos različitim mišljenjima, Ripl je ipak ostvario velike dobitke u 2017. godini u iznosu od 36.000%. To je uzrokovalo da je tržišna vrednost na neko vreme progurala novčić na drugo mesto prema Coinmarketcap-u.

Međutim, čak i ovo pohvala je opovrgnuta.

"Čini se da je višegodišnji rast kriptovalute na kraju dostigao tačku u kojoj novi korisnici kupuju neselektivno, a ne razumeju ništa o tome šta kupuju osim" to je kripto novčić, tako da možete s njim zaraditi; i Ripl je uspeo da se uđe u to ludilo", nastavlja thieflar.

Odgovor?

Interesantno, Ripl se sam slaže da ga ne treba kupovati nasumice, pokušavajući da se od njega zarade pare.

"Privatne menjačnice i pružaoci likvidnosti mogu izabrati da zadrže dodatni XRP za trgovanje. Ripl (kompanija) ne promoviše XRP kao špekulativnu investiciju ", to je naznačeno u njihovom priručniku.

 

Pripremio: Nikola Mosurović