Ripl, mreža plaćanja iz San Franciska koja koristi blokčein tehnologiju, uložila je 25 miliona dolara sopstvene kriptovalute, XRP, u preduzetnički fond Blockchain Capital Parallel IV LP, navodi se u saopštenju kompanije 11. aprila.

Fondom od 150 miliona dolara upravlja Blockchain Capital, najstarija firma za preduzetnički kapital koja je posvećena blokčein tehnologiji i digitalnom ekosistemu i prvi fond koji ima zakonsko pravo da prihvata sredstva u kriptovalutama. Nova investicija će "pružiti priliku da ispita nove slučajeve korišćenja za XRP Ledger i Interledger protokol", startapove za podršku i fokusiraće se na "razvoj blokčein sektora".

I XRP Ledger i Interledger protokol su platforme sa javnim kodom. Prvi je napredni sistem poput blokčeina koji omogućava korisnicima da izvrše transakcije u različitim valutama na globalnom nivou, dok je drugi javni protokol za plaćanja preko mreža za plaćanje. Blockchain Capital želi da iskoristi XRP u oblasti zdravstvene zaštite ili upravljanja identitetom i veruje da može imati koristi od tehnologije distribuiranog registra.

"Kao pioniri u blokčein sektoru, bili smo na linijama fronta i u rovovima sa kompanijama iz našeg portfolija, poput Ripla, gradeći novi kripto ekosistem. Postoje čitave vertikale - kao što je zdravstvena zaštita ili upravljanje identitetom - koji bi mogli da imaju koristi od blokčein tehnologije ili distribuiranog registra", rekao je Bart Stivens, suosnivač i upravljački partner Blockchain Capital-a.

"Bilo da koristi XRP, bitkoin ili samo osnovnu blokčein tehnologiju, naš cilj je da pronađemo najbolje projekte i pružimo im resurse da postanu uspešne kompanije koje dugoročno isporučuju vrednost korisnicima", dodao je on.

Prema rečima Patrika Grifina, SVP strateškog rasta u Riplu, kompanija će nastaviti da doprinosi drugim fondovima, poštujući njihovu viziju da postanu glavni igrači u industriji:

"Ovo je prvi fond kome smo doprineli, i neće biti poslednji. Planiramo da budemo glavni igrači u oblikovanju buduće generacije blokčeina ili kripto kompanija."

Ripl će, navodno, sarađivati sa bankarskom grupom Santander u pokretanju međunarodne aplikacije za prenos novca zasnovanu na platformama Ripple's Blockchain xCurrent i RippleNet. U januaru je Ripl najavio partnerstvo sa platnom službom MoneyGram kako bi ubrzao novčana poravnanja.


Pripremio: Aleksandar Bondžulić