Ripple Labs Inc je objavio da je postignuta nagoba "izuzetne parnice" između R3 Hold Co LLC, R3 LLC i XRP II, LLC - prema saopštenju za javnost objavljenom 10. septembra. Prema saop[tenju, detalji nagodbe ostaju poverljivi, dok se "obe strane raduju ostavljanju sporova iza njih".

Sudski spor između Ripple Labs-a i R3 konzorcijuma počeo je u septembru 2017 godine, kada je konzorcijum podneo tužbu u saveznim državama Delaver i Njujork protiv Ripple Labs-a. R3 je potom tvrdio da je Ripple prekršio prethodni ugovor o kupovini između dve kompanije za XRP tokene. Sporazum je uključivao opciju kojom se omogućuje da R3 kupi do 5 milijardi XRP tokena, delimično ili u celini, po ceni od 0,0085 dolara do kraja 2019 godine.

Sudija iz Delavera je odbcio slučaj protiv Ripple-a u oktobru 2017 godine, zbog čega je podnosilac prijave nastavio sudski spor u Kaliforniji i Njujorku.

Ripple Labs je kasnije podneo kontra tužbu u Kaliforniji gde je optužio R3 da je prekršio niz obaveza u okviru sporazuma. Kada su stranke započele postupak, vrednost ugovora u sporu iznosila je više od milion dolara, međutim, nakon nekoliko meseci cena XRP-a je porasla, značajno povećavajući ulogu, jer je 5 milijardi XRP-a vredelo oko 3,85 milijardi dolara.

U martu 2018. godine, državni apelacioni sud u San Francisku odbio je Ripple-ovo podnošenje žalbe na nalog kojim je odbačena tužba protiv R3.

Ripple je učestvovao u nekoliko pravnih borbi tokom protekle godine. U maju je investitor Rajan Kofi podneo tužbu "zbog toga što je ili nije XRP token hartija od vrednosti". Kofi je naveo da Ripple-ova prodaja XRP tokena krši američke zakone o hartijama od vrednosti. On je tvrdio da dok je trgovao XRP tokenima izgubio 551,89 dolar, ističući da XRP nije istinito decentralizovan. Američki federalni okružni sud severnog distrikta Kalifornije nedavno je odlučio da odbije zahtev za ponavljanje postupka Ripple-a.


 

Pripremio: Bojan Zečević