Ripl (XRP) je pokrenuo novu inicijativu, Xpring, koja će obezbediti investicije i grantove preduzetnicima koji koriste XRP token i XRP registar, objavljeno je na riplovom blogu 14. maja.

Bivši direktor u ‘Facebook Developer Network-u’, Itan Bird će biti potpredsednik koji će voditi i Xpring i razvojni program u Riplu. Bird je rekao da je XRP, sa svojom brzinom, optimizacijom i već isprobanim slučajem korišćenja u realnom svetu, odlično sredstvo za startape i preduzetnike da razviju svoja poslovanja.

Xpring funkcioniše kao zaseban subjekat na Riplu, iako Ripl obezbeđuje kapital za Xpring. U određenim slučajevima, Xpring će zauzeti mesto u upravnim odborima ili vlasničke uloge u kompanijama koje podržava.

Prošle nedelje, finansijske institucije koje su učestvovale u probnoj xRapid platformi su prijavile i kraće vreme obrada transakcija i uštede od 40-70 posto. U aprilu, glavni tržišni strateg u Ripl fondaciji, Kori Džonson je rekao da XRP nije hartija od vrednosti. Džonson je želeo da spreči spekulacije da XRP nije uvršćen u ponudu Coinbase-a zbog pitanja u vezi njegovog statusa.  

Početkom maja, Ripl je imenovan u tužbi od strane investitora koji je tvrdio da je XRP prodaja zaista bila neregistrovana prodaja hartija od vrednosti.