Ripl, blokčein firma za plaćanja koja stoji iza XRP-a, trećeg najvećeg altkoina po tržišnoj kapitalizaciji, prikupila je 200 miliona dolara u novom krugu finansiranja.

Pod vodstvom zatvorene investicione kompanije Tetragon, novom krugu finansiranja serije C pridružio se i glavni japanski partner SBI Holdings i firma preduzetnog kapitala Route 66 Ventures, saopštila je 20. decembra.

Novo finansiranje će, kako se izveštava, pomoći Riplu da nastavi sa unapređenjem svoje globalne mreže plaćanja i šire primene digitalnog sredstva XRP i XRP Ledger-a, navodi se u saopštenju.

Uprkos 73% padu prodaje u trećem kvartalu, Ripl beleži snažan godišnji rast

Tvrdi se da nova investicija obeležava rekordnu godinu za posao, jer je navodno Ripl imao „najjaču godinu rasta do sada.“

Izvršni direktor Ripla Bred Garlinghaus je rekao da je kompanija nastavila da dobija zamah i ubrzava liderstvo u sektoru, dok su „drugi u blokčein prostoru usporili rast ili čak zaustavili rad“.

Do danas se tvrdi da Ripl ima kupce u preko 45 zemalja i šest kontinenata, sa mogućnostima isplate u više od 70 zemalja. Kompanija je, kako se izveštava, beležila desetogodišnji rast transakcija u toku godine, dok je globalna platna mreža kompanije RippleNet narasla na više od 300 kupaca širom sveta.

Iako Ripl tvrdi da je 2019. postala njena najjača godina do sada, kompanija je primetila značajan pad prodaje u trećem kvartalu 2019. Kako je Cointelegraph izvestio sredinom oktobra, prodaja Riplea u trećem kvartalu 2019. smanjena je za 73% u odnosu na rekordnu prodaja 251,51 miliona dolara u drugom kvartalu.

Ranije ove godine Ripl je sklopio partnerstvo sa drugom najvećom firmom za slanje doznaku, MoneyGram, dok Garlinghaus tvrdi da je MoneyGram koji koristi Riplov proizvod likvidnosti xRapid veći posao od Fejsbukovog projekta libra. Krajem novembra, MoneyGram je od Ripla obezbedio 20-milionsko ulaganje u kapital kao deo prvobitne obaveze ulaganja u kapital od 50 miliona dolara.