Četvrtak, 20. septembar: praktično sve velike kriptovalute su danas u zelenom, sa solidnim dobicima širom tržišta, pokazuju podaci sa Coin360.

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Nakon nestabilne sedmice, bitkoin (BTC) je probio 6.400 dolara tokom prethodne noći, i dostigao čak 6.450 dolara, pre nego što se stabilizovao i nastavio da se kreće oko istog nivoa kako bi zapečatio trenutnu cenu od 6.410 dolara. 24-časovni rast bitkoina iznosi 1,8%, prema indeksu cene bitkoina Cointelegraph-a.

Na nedeljnom nivou glavni novčić je u porastu za 1,1%, ali je u padu za 1,2% na mesečnom.

Nedeljni grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Nakon što je primio udarac ranije ove nedelje, itirijum (ETH) je zabeležio nekoliko dana postepenog oporavka, a sada je u solidnom porastu od 2,6% na dan i trguje se za 211 dolara u vreme pisanja. Ipak, altkoin ostaje ispod nedeljnog maksimuma od 225 dolara 15. septembra.

Na nedeljnom grafikonu, itirijum je u porastu za dobrih 16%, sa mesečnim gubicima od oko 29,15%.

Nedeljni grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Ripl (XRP), treća po veličini kriptovaluta na CoinMarketCap-u, je prestigao ostale novčiće i zabeležio rast od 15,3% na dan i trguje se za 0,36 dolara u vreme pisanja prema indeksu cena ripla sa Cointelegraph-a. Riplov veliki uspon je počeo 18. septembra, a nakon nekoliko dana konsolidacije, novčić je danas zabeležio drugi veliki rast.

Optimistične vesti ove nedelje uključuju i nagoveštaj da firma čini korake ka lansiranju svog rešenja za likvidnost xRapid, koji bi mogao biti pokrenut "u roku od mesec dana". Juče je PNC, koja se nalazi među prvih deset američkih banaka, otkrila je da će koristiti RippleNet za obradu međunarodnih plaćanja za svoje klijente.

Nedeljni grafikon cene ripla. Izvor: Cointelegraph indeks cene ripla

Među ostalim top 10 novčićima na CoinMarketCap-u, koji su u zelenom, EOS (EOS) je u solidnom porastu od 5,57% i trguje se za 5,3 dolara, a kardano (ADA) je porastao za 5,8% na dan i trguje se za 0,07 dolara.

Monero (XMR), koji je na 10. mestu, takođe je porastao za 3,67% na 112,31 dolara, a stelar (XLM) je porastao za 3,3% i trguje se za 0,21 dolara.

Među prvih dvadeset, skoro svi novčići su u zelenom, osim NEM-a (XEM) koji je u padu za 1,12% na dan. Tron (TRX) je pokazao dobar učinak sa rastom od 5,55% na dan, a trguje se za 0,02 dolara u vreme pisanja.

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta trenutno iznosi oko 203,3 milijarde dolara, što je za 10 milijardi dolara više u odnosu na jučerašnji pad na 193,3 milijarde.

Nedeljni grafikon ukupne tržišne kapitalizacije svih kriptovaluta sa CoinMarketCap-a

Pitanja vezana za sajber bezbednost su jedna od glavnih tema ove sedmice. Juče je osvanula vest o haku od 59 miliona dolara u kriptovalutama iz male japanske kripto berze Zaif.

Bitcoin Core je također objavio ažuriranje nakon nedavnog otkrivanja rupe u softveru, koja je, navodno, mogla biti iskorišćena od strane nepadača po ceni od samo 12,5 bitkoina (oko 80.000 dolara u vreme pisanja) kako bi srušili mrežu.

Europol je ove sedmice objavio peto izdanje procene pretnje organizovanog kriminala na Internetu (IOCTA), koje je predvidelo da je bitkoin i dalje najpopularniji među sajber kriminalcima, a altkoini koji su anonimni i koji pružaju zaštitu "tajnih adresa" verovatno će dobiti veću popularnost.

Izveštaj japanske Nacionalne policijske agencije (NPA) danas je otkrio da je država ove godine izgubila neverovatnih 60 milijardi jena (oko 540 miliona dolara) u krađama povezanim sa kriptom, čiji je glavni deo ukraden u januaru u poznatom haku Coincheck-a. NPA je takođe otkrila da je broj prijavljenih incidenata koji uključuju kripto krađe u prvoj polovini ove godine tri puta veći u odnosu na isti period 2017.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić