Vodeća mreža za prenos novca MoneyGram je ušla u strateško partnerstvo sa kompanijom Ripple, navodi se u saopštenju za medije 17. juna.

Kao deo dvogodišnjeg sporazuma, dve firme će postati partneri u prekograničnim plaćanjima i deviznim poravnanjima sa digitalnim sredstvima. Kao deo sporazuma, MoneyGram će moći da povuče do 50 miliona dolara od Ripple-a u zamanu za kapital.

MoneyGram će, kako se navodi, koristiti Ripple-ov xRapid proizvod za likvidnost, koji omogućava da se novac šalje u jednoj valuti i odmah poravna u valuti odredišta. Koristeći Ripple-ov XRP token za takve transfere, xRapid može da reši takve transakcije brže nego sa fiat valutama ili drugim vodećim kriptovalutama. Predsednik i izvršni direktor MoneyGram-a, Aleks Holms, je naveo:

“Putem Ripple-ovog xRapid proizvoda, mi ćemo imati mogućnost da odmah podmirimo sredstva iz američkih dolara u valutu odredišta 24/7, što ima potencijal da iz korena promeni naše poslovanje i dramatično pojednostavi naše globalno upravljanje likvidnošću.”

Prema navodima sa veb stranice, MoneyGram je druga po veličini platna kompanija na svetu, koja posluje u preko 200 zemalja. Veliki deo poslovanja kompanije MoneyGram je na globalnom tržištu doznaka, čija je vrednost procenjena na 600 milijardi dolara.

U martu je indijska Federalna banka (IFB), komercijalna privatna banka, u partnerstvu sa Ripple-om koristila svoju mrežu za prekogranične doznake. Partnerstvo je bilo deo inicijative za primenu novih tehnologija u IFB-ovoj mreži doznaka, nakon što je pokrenula i dve platforme u UAE za plaćanje u Indiji.

Kompanija Ripple je ranije ovog meseca otvorila kancelariju u Brazilu sa ciljem širenja na Latinsku Ameriku. Luiz Antonio Sako će, kako se navodi, voditi novu kancelariju.