Whale Alert, neprestani budni tragač za transakcijama kriptovaluta, primetio je da je Ripl 2. decembra preneo ukupno milijardu XRP tokena iz svog eskrov novčanika.

Kompanija je prenela ogroman iznos tokena u dve odvojene transakcije, ukupne vrednosti oko 219 miliona dolara u vreme objavljivanja vesti. Zanimljivo je da je kompanija tačno istu količinu tokena vratila u eskrov samo sedam minuta kasnije, ovaj put u tri odvojene transakcije.

Da li Ripl ruši cenu tokena?

Ovo nije prvi put da je Ripl izvršio tako ogromne transakcije. Ova praksa je izazvala zabrinutost među XRP zajednicom, jer se neki od njenih članova plaše da Ripl pušta u promet XRP i ruši cenu tokena.

U avgustu je pokrenuta peticija Change.org pod nazivom „Stop Ripl dampingu“, a u septembru je usledila sarkastičnija peticija, koja je Ripl pozvala da poveća damping XRP-a i „oslobodi uslužni program!“

XRP zajednica je ranije pretila rukovodiocima kompanije da će izvršiti preuzimanje ako ne počnu da obraćaju pažnju na ove probleme. Međutim, kompanija insistira na tome da prodaje XRP za ulaganje u kompanije koje bi mogle pomoći njegovom ekosistemu da raste i da finansira sopstvene operacije.

Višestruka partnerstva ne utiču na cenu XRP-a

Cena XRP-a konstantno opada tokom poslednjih nekoliko meseci, iako je uspostavljeno nekoliko novih partnerstava. Nedavno je vodeća mreža za prenos novca MoneyGram objavila da je kompanija sa sedištem u San Francisku završila svoju prvobitnu obavezu sa konačnom investicijom od 20 miliona dolara.

Dve kompanije su zaključile dvogodišnje strateško partnerstvo kako bi sarađivale u prekograničnom plaćanju i deviznim poravnanjima digitalnom imovinom. Kao deo sporazuma, MoneyGram bi mogao da povuče do 50 miliona dolara od Ripla u zamenu za kapital.

Međutim, XRP - treći po veličini novčić po tržišnoj kapitalizaciji - nije uspeo da unovči vest. Novčić izgleda slabo, jer se trguje nešto iznad godišnjeg minimuma u iznosu od 0,219 dolara, pri čemu je jedan trgovac otišao toliko daleko da je predvidio da bi novčić mogao da dostigne nulu do februara 2020. godine.