Gradsko veće Rivijera Biča iz Floride je pristalo da plati u bitkoinu (u vrednosti od skoro 600.000 dolara) otkup kako bi povratili pristup podacima koji su enkriptovani u hakerskom napadu, preneo je Njujork Tajms 19. juna.

29. maja se dogodio nemili događaj, policijski službenik je otvorio navodno zaražen prilog u e-pošti, što je na kraju za rezultat imalo prekid onlajn sistema. Hakeri su navodno enkriptovali zapise gradske uprave, blokirajući pristup važnim informacijama. Onemogućena su i plaćanja komunalnih usluga osim ukoliko se uplate vrše lično na šalterima ili putem Pošte.

Portparol Gradskog veća, Rouz An Braun, je rekla da grad mora da potroši preko 900.000 dolara na novi kompjuterski softver koji je planiran za sledeću godinu. Nakon ovog događaja, Gradsko veće je jednoglasno pristalo da plati 65 BTC (592.000 dolara u vreme pisanja vesti) kako bi povratilo pristup podacima i vratilo svoj sistem na mrežu, iako navodno nema garancije da će hakeri oslobotiti podatke nakon prijema uplate.

Majk van Zviten, direktor za tehnološke usluge u Ligi gradova Floride, navodi:

“Svi gradovi, bilo da su veliki ili mali, po prirodi su veoma svesni troškova kada je reč o budžetiranju za tehnološke investicije. Gradovi srednje i male veličine su posebno u problemu kada je u pitanju pronalaženje potrebnih resursa za održavanje i ažuriranje njihove tehnologije. Finansijska sredstva su ograničena, a građani očekuju finansiranje određenih usluga.”

U maju, grad Baltimor je doživeo sličan hakerski napad, kada su hakeri navodno preuzeli kontrolu nad oko 10.000 vladinih kompjutera i paralizovali rad lokalnog uslužnog sistema pomoću ransomvera RobbinHood. Hakeri su zahtevali isplatu otkupnine u BTC u vrednosti od skoro 100.000 dolara kako bi oslobodili rezervnu kopiju. Hakeri su zapretili da će povećati otkupninu u slučaju da ne plate za četiri dana.

Kao odgovor na to, gradonačelnik Baltimora Džek Jang je rekao da su gradski zvaničnici “uključeni u proces povraćaja podataka” i “angažovali vodeće stručnjake iz sektora sajber sigurnosti koji rade na lokaciji 27-7”.

Kao što je nedavno objavljeno, kompanija Chainalysis je tvrdila da 64% izlaznih strategija ransomver napada uključuje pranje para putem kripto berzi. Među ostalim analiziranim strategijama, 12% je uključivalo miksing usluge i 6% je uključivalo P2P mreže, dok su drugi išli preko provajdera trgovačkih usluga ili dark veb tržišta. 9% prihoda od ransomver napada je navodno ostalo nepotrošeno.