Aplikacija za trgovinu akcijama RobinHud je prikupila 363 miliona dolara u D rundi finansiranja kako bi proširila svoju kripto trgovinsku platformu, "Robinhood Crypto" širom Amerike - navodi se u u saopštenju za medije koje je objavila kompanija 10. maja.

Kako Fortune izveštava, RobinHud je druga najvrednija finteh startap kompanja u Americi, a trenutna procena vrednosti kompanije je oko 5,6 milijardi dolara, što je četiri puta više nego prošle godine.

DST Global je vodio nedavnu rundu finansiranja, sa novim investitorima, uključujući Sequoia Capital, Kleiner Perkins, Iconiq Capital i Capital G ( VC filijala matične kompanije Gugl Alphabet).

Više od četiri miliona korisnika su sada otvorili brokerske račune na servisu, koji od februara nudi specifičnu kripto platformu, koja je trenutno dostupna u deset američkih država.

U intervjuu za Fortune, ko-direktor Baiju Bat naveo je da kompanija planira da ponudi "trgovanje u 16 kriptovaluta uključujući bitkoin, itirijum, ripl i zkeš" i da ponudi "povoljniju strukturu trškova" bez provizija, u odnosu na postojeće platforme.

Bat je takođe naglasio da je RobinHud registrovan brokerski diler kod Komisije za hartije od vrednosti (SEC), za razliku od vodeće ameriočke kripto berze Coinbase-a. Ova druga ima navodno oko 20 miliona korisnika, a na listi ima samo četiri kriptovalute - sudeći po Fortune-u.

Uprkos težnjama Robin Huda da nadmaše postojećeg rivala, obe kompanije će uskoro morati da se suoče sa velikim institunacionalnim Vol Strit igračima koji se nalaze na ivici ulaza na tržište bitkoina. Investicioni bankarski gigant Goldman Saks nedavno je objavio da će otvoriti kancelariju za trgovanje kriptom, tačnije "za nekoliko nedelja", a ICE, matična kompanija Njujorkške berze, sada navodno planira da ponudi bitkoin swap ugovore, za čija poravnanja se koristi bitkoin.


 

Pripremio: Bojan Zečević