Platforma za trgovanje deonicama i kriptom Robinhood je podnela zahev za osnivanje banke kod regulatora u Sjedinjenim Državama, izvestila je 19. aprila S&P Global Market Intelligence.

Prema saopštenju, Robinhood navodi da bi obezbeđivanje odobrenja od strane Kancelarije  kontrolora valute bio prvi korak ka mogućnosti da se ponude tradicionalni bankarski proizvodi i usluge.

Svaka banka sa kompletnim panelom usluga bi verovatno radila zajedno sa svojom trgovinom koja je fokusirana na mobilne uređaje, što omogućava korisnicima da trguju kriptovalutama, fondovima i opcijama na svojim telefonima i računarima. Prošle godine, procenjeno je da je pet miliona korisnika trgovalo kriptom na platformi.

U decembru, Robinhood je bio prinuđen da napravi polukružni plan u vezi sa ponudom usluga kontrole i štednje potrošačima iz SAD-a. Kompanija je potraživala depozite klijenata u iznosu do 250.000 dolara koje bi osigurala neprofitna korporacija Securities Investor Protection Corporation, ali se kasnije pokazalo da entitet garantuje samo fondove za kupovinu hartija od vrednosti, navodi se u članku.

Robinhood se suočio sa nadzorom nakon što je preimenovao naziv službe u "upravljanje gotovinom" i uklonio reference na zaštitu depozita. Prema Rojtersu, američki političari naknadno su optužili kompaniju da nije ponudila potpunu transparentnost 850.000 potrošača koji su iskazali interes za uslugu.

Kako je prošle godine objavila kompanija Cointelegraph, brzorastuća kompanija planira da pokrene IPO. Nedavno je procenjena na 5,6 milijardi dolara nakon investicione runde, što ga je učinilo drugim najvrjednijim finteh startapom u SAD.

 

Pripremila: Majda Petrović