Nakon dugog perioda oštre debate o tome da li bitkoin mreža treba da bude skalirana ili ne, izgleda da konsenzus nije ni na vidiku. Zajednica je na raskršću sa 2 različita mišljenja o forkingu mreže sa 1 MB na 20 MB.

Jedan tabor smatra da je trenutna mreža sa 7 transakcija u sekundi slaba i nekonkurentna. Međutim, drugi tabor smatra da je promovisanje hard fork-a suprotno osnovnim principima blockchain tehnologije.

Rodžer Ver: Splitovanje ETH je bila dobra stvar

Cointelegraph je razgovarao sa Rodžerom Verom, CEO Bitcoin.com, o tome da li bitkon treba skalirati ili ne:

“Tržište je pokazalo da je split ETH-a bila dobra stvar što je i dokazano povećanjem ukupne vrednosti tržišta nakon splita. Smatram da treba pustiti dva suprotstavljena tabora u bitkoinu da odu svojim putem. Mislim da je i to dobra stvar.“

CT: Kada je hard fork neophodan korak?

RV: Kad god postoje 2 tabora sa nekompatibilnim pogledima, treba ih pustiti da se raziđu.

CT: Zbog čega je došlo do animoziteta prema hard fork-ovanju?

RV: Smatram da je 99% animoziteta u bitkoin ekosistemu direktan rezultat Theymos-ove politike da ne dozvoljava drugačije mišljenje na platformama za diskusiju o bitkoinu koje kontroliše. Strana koja je imala koristi od suzbijanja određenih mišljenja se nije ni javljala povodom toga, dok su ga neki čak i otvoreno podržavali u tome, što je dodalo ulje na vatru. Pre toga, uopšte nije postajao ni bes ni animozitet.

Dva bitkoina za izbor

CT: Da li mislite da postoji mogućnost za skaliranje u bliskoj budućnosti?

RV: Ne mislim da je hard fork veliki problem. Neki nazivaju ETH-ov slučaj propalim, ali ja to ne vidim tako. Prava katastrofa je loše dizajnirani DAO.

CT: Da li bi fork uticao na nepoverenje ili vrednost bitkoina?

RV: Mislim da mogućnost izbora između dva bitkoina ne bi bila loša stvar. Drago mi je da imam mogućnost izbora.

CT: Da li će to negativno da utiče na globalno usvajanje i investicije?

RV: Globalno usvajanje i investicije su sada u padu zbog trenutnog stava tima za razvoj bitkoina da ne dozvoli skaliranje koje bi pratilo potražnju. Bitkoin je imao oko 95% ukupne vrednosti svih kriptovaluta, a sada je to oko 60%. To treba da bude ogroman znak upozorenja.

CT: Da li imate predstavu kako bi izgledao hard fork?

RV: Završilo bi se tako što svako ima bitkoin koji mu je atraktivniji.