Zvaničnik Centralne banke Rumunije je rekao da kriptovaluta neće zameniti valutu koju izdaje centralna banka jer nije prava valuta, prenosi biznis medijski portal Business Review 16. aprila.

Danijel Dajanu, član administrativnog saveta rumunske Centralne banke (BNR), navodno je naglasio potrebu da treba biti svestan razlika između institucija i njihovih uloga i obezbediti da njihove uloge ne nestanu. Dajanu je takođe naglasio značaj pravljenja razlike između blokčein tehnologije i digitalnih valuta. Dajanu je rekao:

„Po mom mišljenju, ovo su finansijska sredstva, a ne kriptovalute, i one neće moći da ispune osnovne uloge valute. [...] Kriptovalute nikada neće moći da zamene valutu koju izdaje centralna banka. Može se desiti da centralne banke imaju digitalnu valutu, ali njih će izdavati banka, a komercijalne banke će primiti digitalnu valutu koja se može umnožavati. Slažem se, međutim, da nove tehnologije vode ka smanjenju uloge posrednika i ova karakteristika decentralizacije nam pokazuje značaj mreža.”

Rumunija - koja je postala prva istočnoevropska filijala američke neprofitne korporacije Bitkoin fondacije još 2014. godine - objavila je nacrt hitne uredbe koja reguliše izdavanje elektronskog novca (e-novac) u julu prošle godine.

Nedavni izveštaj Svetskog ekonomskog foruma (SEF) pokazao je da najmanje 40 centralnih banaka širom sveta sprovodi istraživačke projekte i pilot programe sa blokčein tehnologijom koji imaju za cilj da se pozabave pitanjima kao što su finansijska inkluzija, efikasnost plaćanja i sajber bezbednost. SEF je obezbedio deset slučajeva upotrebe za tehnologiju distribuiranog registra u centralnim bankama, uključujući razvoj valute centralne banke u maloprodaji, između ostalog.