Britanska banka, Royal Bank of Scotland (RBS), objavila je da bi tokom 2016 mogla izbaciti na tržište novi servis baziran na blockchain tehnologiji.

Ovaj potez ne iznenađuje, obzirom na to da je RBS, zajedno sa još nekoliko britanskih banaka, u septembru osnovao blockchain fokus grupu R3 consortium.

Predstavnik RBS, Džon Lions govorio je za Computer Weekly o projektu i R3 grupi:

"Kao i većina ljudi, mi smo u 'uči i istražuj' fazi sa blockchain-om [...] Distribuirana baza podataka i blockchain zahtevaju angažovanje većeg broja učesnika. Biti u svemu tome, doprinositi razvoju protokola i standarda i učiti kroz taj proces zajedno sa drugima je prioritet."

Takođe je dodao: "Da li vidimo priliku za blockchain u sferi plaćanja? Da!"

Puštanje u rad novog servisa već u 2016 bi stavilo RBS ispred konkurencije kad je u pitanju korišćenje blockchain tehnologije, ali je još uvek nejasno do koje mere će se novi servis na tu tehnologiju oslanjati.

Direktor za strategije razvoja platnih servisa i inovacije u RBS, Demjan Ričards, je prethodno na EBAday konferenciji održanoj u maju pričao o potencijalu  za korišćenje blockchain-a u praksi. Posebno se fokusirao na mogućnost upotrebe kod hitnih međunarodnih transakcija, koje se trenutno još uvek oslanjaju na zastarele i neefikasne procedure obrade i verifikacije.