Šta je to što podstiče interesovanje univerziteta da istražuju i poboljšavaju bilo koji aspekt kriptovaluta? To sam se zapitao nakon što su naučnici sa univerziteta u SAD i Luksemburgu objavili dodatak njihovog istraživanja o unapređenju kriptovaluta kao što su Bitkoin i Zcash.

Prvobitno, Bitkoin je zamišljen da se razmenjuje anonimno. Međutim, to se promenilo vremenom i nekoliko stručnjaka i privatnih firmi je radilo na razvoju visoko efikasne metode koja de-anonimuje (de-anonimnost je strategija upoređivanja anonimnih podataka sa drugim izvorima podataka za ponovnu identifikaciju anonimnog izvora podataka. Svaka informacija koja razlikuje jedan izvor podataka od drugog može da se iskoristi za pretvaranje anonimnog u javno) javne ključeve sa kojima korisnici mogu da zamene novac za bitkoin sa jednog javnog ključa na drugi. Kao rezultat, bitkoin transakcije mogu da budu “praćene”.

Anonimno Bitkoin plaćanje

Istraživači sa Državnog Univerziteta Severne Karoline, Univerziteta u Bostonu i Univerziteta Džordž Mejson su razvili sistem koji bi mogao da oteža identifikovanje ili praćenje bitkoin transakcija.

TumbleBit sistem je kompjuterski protokol koji radi pomoću Bitkoina i koristi postojeći koncept pod nazivom “servis miks” kako bi privukao još učesnika u transakciji uključujući i dva prava učesnika, kako bi se teže utvrdilo koja dva učesnika učestvuju u transakciji.

Novi algoritam za rudarenje

Naučnici interdisciplinarnog centra Univerziteta u Luksemburgu su razvili značajan matematički algoritam koji se zove Equihash kao osnovnu komponentu za Zcash, nova kriptovaluta koja nudi više privatnosti i jednakosti od Bitkoina.

Prof. Aleks Birjukov i dr Dmitri Kovratović, koji su razvili Equihash, navode da alogritam ima za cilj da reši dva osnovna nedostatka Bitkoina uz pomoć Zcash-a.

Prvi je nedostatak privatnosti transakcija, a drugi je centralizovana verifikacija transakcija koju vrši desetak rudara i računarsko opterećenje rudarskog algoritma koji se može raspodeliti na više različitih malih zadataka koji mogu da se sprovode uporedo.

“Snaga kriptovaluta dolazi iz činjenice da se registar globalno distribuira”, navodi Birjukov u saopštenju. “Naš Equihash algoritam vraća situaciju nazad ka ovom više idealnom svetu.”

On dodaje da je to jedinstveni algoritam za rudarenje koji je ‘memory-hard’ (Memory-hard je normalni deo obrade memorije. Kada se desi teška greška, to jednostavno znači da je blok memorije morao da bude preuzet od Page File-a (virtualne memorije) umesto fizičke memorije (RAM). Preveliki broj teških grešaka može da ukaže na potrebu da se poveća fizička memorija.) i lak za potvrđivanje zbog čega rudarenje nove kovanice Zcash/Equihash čini relativno skuplje, ali predstavlja manji rizik od monopolizacije koji obezbeđuju nove kovanice koje su prave, brze, jeftine i bez memorije.

Oni napominju da Equihash nije ograničen samo na Zcash i može se koristiti i kod drugih kriptovaluta, uključujući bitkoin.

Univerziteti su poznati po istraživanju određenog fenomena kako bi proširili svoje vidike, o određenoj teoriji ili poboljšanju nivoa dosadašnjeg znanja. Činjenica da postoje dve pomenute studije o bezbednosnim aspektima kriptovaluta, navodi nas na razmišljanje dokle bi istraživači stigli da je obim istraživanja veći. Međutim, biće potrebno neko vreme da bi se bolje razumelo koliki će uticaj njihovi zaključci imati na čitav ekosistem.