Vladajuća stranka Ruske Federacije, "Jedinstvena Rusija", pokrenula je platformu za elektronsko glasanje baziranu na blokčeinu, prenela je 6. marta lokalna novinska agencija TASS.

Jedinstvena Rusija je, kako se izveštava, pokrenula ažurirani sajt za svoje primarne izbore sa dodatnom funkcijom elektronskog glasanja. Šef stranke za IT projekte Vjačeslav Satejev rekao je da će proces prebrojavanja glasova biti implementiran koristeći blokčein tehnologiju. On je takođe izjavio:

"Kandidati će moći da popune svoje lične stranice na ovom sajtu, uključujući objavljivanje vesti, video snimaka, fotografija, distribuciju njihovih stranica. Lični nalog je sada integrisan sa svim društvenim mrežama. Takođe smo napravili adaptivnu verziju sajta za mobilne uređaje."

Samo građani koji su završili proces autorizacije na veb-sajtu koji pruža elektronske državne usluge mogu učestvovati i glasati. Sistem elektronskog glasanja je navodno razvijen kako bi se poboljšala transparentnost izbora i eliminisali posrednici u izbornom procesu.

Primarni izbori su glasanje koje se od strane Jedinstvene Rusije održava za imenovanje stranačkih kandidata na svim nivoima za opšte izbore. Odluke donete na ovim izborima nisu obavezujuće. U 2016. godini, brojni kandidati iz Jedinstvene Rusije, koji nisu učestvovali u primarnim izborima, učestvovali su na opštim izborima za Državnu dumu.

Prošlog meseca, gradsko veće Moskve, podnelo je nacrt zakona za korišćenje blokčein tehnologije za elektronski sistem glasanja. Moskovska gradska duma, lokalni parlament ruske prestonice, planira da zaštiti proces i rezultate elektronskog glasanja na predstojećim izborima upotrebom blokčein tehnologije.

U decembru prošle godine, Saratovska oblast, regija u južnoj Rusiji, sprovela je, kako se izveštava, uspešne izbore koristeći blokčein sa 40.000 učesnika. Učesnici su glasali da izaberu članove lokalnog Parlamenta za mlade preko elektronskog sistema glasanja Polys zasnovanog na blokčeinu, koji je razvio Kaspersky Labs u 2017-oj.

Ranije danas, Cointelegraph je preneo da će glavni i najnaseljeniji grad u američkoj državi Kolorado, Denver, koristiti aplikaciju za pametne telefone zasnovanu na blokčein tehnologiji za opštinske izbore u maju ove godine. Da bi se postigao ovaj cilj, Denver sarađuje sa mobilnom platformom za glasanje ‘Voatz’, tehničkim provajderom ‘Tusk Philanthrophies’ i Nacionalnim centrom za sajber bezbednost.