Novi preokret u Rusiji, elektrane su počele da prodaju višak električne energije rudnicima bitkoina.

Daily Storm je preneo, u ponedeljak, kako najveći energetski snabdevači u zemlji Gazprom i EuroSibEnergo trenutno “pregovaraju” sa “desetinama” rudara koji žele da iskoriste prednosti jeftinih cena električne energije.

“Do sada nisu zaključeni nikakvi ugovori, ali kompanija (EuroSibEnergo) jeste zainteresovana”, navodi se u izveštaju.

Interaktivna mapa pokazuje oko 70 ‘potencijalnih’ lokacija koje rudari mogu da koriste da bi imali koristi od viškova el.energije.

Ovaj događaj je u suprotnosti sa stavovima zakonodavaca ovih dana u Rusiji.

Cointelegraph je objavio u ponedeljak kako visoki zvaničnici iz finansijskog sektora planiraju da zabrane prodaju kripto-sredstava poput bitkoina fizičkim licima.

Kontradikcije

Samo “kvalifikovani investitori” bi trebalo da imaju pristup takvim sredstvima, rekao je zamenik ministra finansija Aleksej Moisjejev televizijskom kanalu “Rossia 24”, dodavši da smatra da je “teško raspravljati” o piramidalnim šemama u kripto-svetu.

Istovremeno, novi projekat u vlasništvu Moisjejeva za koji on planira da prikupi 100 miliona dolara kako bi stvorio monopol nad poslovima rudarenja i konkurisao Kinezima.

Poput rudara kojima su Gazprom i EuroSibEnergo potrebni, predstavnici države žele da koriste jeftiniju cenu el. energije u Rusiji kako bi konkurisali Kini.