Rusija razmatra zabranu rudarenja bitkoina u privatnim kućama, uprkos tome što kompanije koje se bave prodajom el. energiju pregovaraju sa rudarskim firmama o povoljnostima prilikom prodaje viškova el. energije.

Na osnovu navoda RT-a i RIA Novosti, vladin Fond za informacionu demokratiju će na sastanku radne grupe za rast interneta preporučiti zabranu učešća u rudarskim pulovima sa rezidencijalnih adresa.

“Sve što je u vezi sa rudarenjem unutar zemlje je čist gubitak struje”, naveo je predsednik fonda Ilja Masuk za RIA Novosti.

“Donekle je sumnjivo u pogledu pozitivnih efekata na rusku ekonomiju.”

Rusija nastavlja da šalje pomešane signale o načinima na koje planira da reguliše kriptovalute i blokčein. Prošle nedelje smo objavili da su dva glavna giganta u oblasti prenosa el. energije razgovarali o mogućnostima korišćenja rezervi el. energije na 70 lokacija za potrebe bitkoin rudarenja.

Istovremeno, organizacija čije je osnivač ruski ombudsman za Internet pokušava da prikupi 100 miliona dolara za finansiranje velikog projekta koji bi imao za cilj da uzme deo tržišnog kolača od Kine u kojoj je cena el. energije skuplja.  

Masuk je u međuvremenu aludirao na navodne sigurnosne rizike vezane za privatno rudarenje bitkoina, ukljkučujući i standardne sisteme za ventilaciju koji nisu u mogućnosti da ublaže toplotu koju proizvode “mašine”.

Njegove reči su u skladu sa mišljenjima koje je izneo ministar Aleksej Moisjejev. On je u avgustu preporučio potpunu zabranu prodaje kriptovaluta običnim ljudima.