Rusija je saopštila da će u potpunosti ‘priznati’ bitkoin 2018. godine, uz detaljno praćenje transakcija.

U skladu sa nedavnim izjavama Centralne banke Rusije, zamenik ministra finansija Aleksej Moisejev u intervjuu, koji prenosi Blumberg, navodi da će se u budućnosti jasno definisati pravni položaj kriptovaluta.

Do skora, bitkoin i altkoini su čamili u sivoj zoni regulacije, pa je i korisnicima i licima koja posluju u Rusiji pretilo privođenje, pa čak i zatvor.

U oktobru, državni kontrolor za komuinikacije Roskomnadzor je blokirao pristup u celoj zemlji jednom od sajtova za kupovinu i prodaju bitkoina, programeri su na taj potez odgovorili postavljanjem namenske kopije sajta.

“Država mora da zna u svakom trenutku ko se nalazi sa obe strane finansijskog lanca”, prokomentarisao je Moisejev o najnovijem stavu vlade.

“Dok kriptovalute još uvek nemaju zvaničan status u zakonu, odluka o tome da li će se tretirati kao sredstvo, gotovina ili hartije od vrednosti će biti doneta sredinom 2017. godine,” prenosi Blumberg.

U januaru, viceguverner Banke Rusije Olga Skorobogatova je navela da vlast “ne želi ništa konkretno da blokira” i umesto toga “želi da razume koji je najbolji pristup (kriptovalutama) i iz toga generiše osnov za regulisanje.”