Ruski internet ombudsman Dmitrij Mariničev je predložio da se omogući korišćenje kriptovaluta stanovnicima Krima. Po njegovom mišljenju, pravnim i fizičkim licima registrovanim na Krimu treba dozvoliti da koriste kriptovalutne novčanike i vrše transakcije sa digitalnim valutama.

Govoreći o svom predlogu, Mariničev predlaže otvaranje kriptovalutne menjačnice, zato što veruje da će podstaći privlačenje novih investicija u regionu. On se pozvao na primer Hong Konga koji je uspeo da stvori jednu od najvećih bitkoin menjačnica.

Važan preduslov ove inicijative je stvaranje slobodne ekonomske zone u okviru poluostrva.

Mariničev je na prošlonedeljnoj ‘Konferenciji o regulisanju kriptovaluta u Rusiji’ izjavio:

“Danas je Krim isključivo ekonomska zona, što omogućava da se počne sa otvaranjem menjačnica kriptovaluta na potpuno legalan način. Kao rezultat toga, videćemo stvarno legalizovane kriptovalute.”

Rusija menja stav o kriptovalutama

Elina Sidorenko, šef Radne grupe za procenu rizika od upotrebe kriptovaluta državne Dume Ruske Federacije, objasnila je da su nedavni propisi uputili neka od najaktuelnijih pitanja u sferi bankarstva na Krimu.

Omogućavanje kriptovalutama da postanu instrumenti plaćanja i da se koristi za međunarodne transakcije je jedna od inicijativa kojim bi se poboljšala bankarska klima na poluostrvu. Ipak, na kraju ta ideja nije uslišena.

U ovom trenutku status digitalnih valuta nije definisan u ruskom zakonu, iako smo u poslednjih nekoliko godina videli nekoliko pokušaja da ih postave u zakonski propisan okvir.

U decembru 2016., Aleksej Moisev, zamenik ministra finansija Ruske Federacije, najavio je da se očekuje da će Ministarstvo finansija Ruske Federacije doneti zakon kojim se zabranjuju menjački poslovi sa bitkoinom, ali ne pre jeseni 2017.

U međuvremenu, neki od najuticajnijih bankarskih igrača veruju da Blokčein tehnologija leži u srži digitalnih valuta i veoma je važna za preoblikovanje globalnog finansijskog sistema.

Na primer, stručnjaci iz Sberbanke, koja je aktivno testirala tehnologiju tokom prošle godine, veruju da će 2018. godine ćemo videti širi opseg primene Blokčeina u finansijskoj industriji.

Bankarstvo bez banaka, uz pomoć bitkoina

Često se sugeriše da kriptovalute imaju značajan potencijal za povezivanje područja i ljude koji su bili zapostavljeni od strane tradicionalnih oblika bankarstva u okviru globalnog finansijskog ekosistema.

Postoji veliki broj ogromnih tržišta u razvoju, koji i dalje ostaju relativno bez mogućnosti korišćenja modernih bankarskih usluga, ali pokazuju rast internet infrastrukture.

Aleks Fork, direktor u Humaniq-u, platforma nove generacije koja čini osnovne finansijske instrumente dostupnim zajednicama bez bankarske infrastrukture, je podelio svoje mišljenje:

“Regije bez finansijskih institucija obično se sastoje od finansijski siromašnog stanovništva. Najvažnije je da im se obezbede nove tehnologije na raspolaganju potpuno besplatno. Od suštinskog je značaja da se usluge pružaju na takav način da ljudi ne dožive nikakve poteškoće.”

Sa Bitkoinom svi su pobednici

Istovremeno, vidimo da su vlasti izuzetno oprezne kada je u pitanju regulisanje kriptovaluta. Možda pilot projekat u regiji bez banaka bi mogao da kreira izvanrednu “win-win” situaciju.

Pojedinci i kompanije koji nisu uspeli sa tradicionalnim bankarstvom mogu biti osnaženi da probaju sa novim finansijskim instrumentom, a regulatori će dobiti savršenu priliku za eksperimentisanje i inovacije i na kraju bi mogli da odluče o tome kako da tretiraju bitkoin.

Šta još može da poveća šanse za usvajanje kriptovaluta?

Aleks Fork zaključuje:

“Naravno, poimanje vlasti u vezi kriptovaluta nije samo strah od inovacija. Ideja testiranja projekta u maloj regiji Rusije je dobra. Barem ćemo imati prilike da vežbamo i da steknemo iskustvo.”