Pre nekoliko nedelja ruske vlasti su objavile da je upotreba bitkoina postala legalna. Sa populacijom od 146 miliona ljudi, Rusija je važno tržište za bitkoin i druge digitalne valute.

Cointelegraph je razgovarao sa Džejkom Smitom iz Bitcoin.com da bi saznao da li novi razvoj događaja poziva na slavlje.

Zeleno svetlo za bitkoin

Cointelegraph: Ruske vlasti su upravo odobrile korišćenje bitkoina kao legalno. Kakva je Vaša reakcija?

Džejk Smit: Tokom godina smo čuli bezbroj glasina da je neka zemlja ili neka druga zabranila bitkoin, onda čujemo pojašnjenje da je u stvari samo regulisala njegovo korišćenje, pa onda od regulacije prepričavanjima dođemo do legalizacije i tako u nedogled. Zbog svih tih stvari mislim da je teško da se uzbudim ili previše zabrinem kad god čujem da je neka zemlja zauzela određeni stav prema bitkoinu. Međutim, ako Rusija zaista odluči da bitkoinu da zvanično zeleno svetlo, onda mislim da je to fantastična vest.

CT: Kada vlasti kažu da se korišćenje bitkoina može smatrati kao pranje novca ili finansiranje terorizma, šta to nagoveštava?

JS: Mislim da to nagoveštava da vlasti ne razumeju bitkoin ili imaju osnovni plan da ga odstrane. Oni ne razumeju bitkoin jer nazivajući ga sredstvom za pranje para ili finansiranje terorizma zanemaruju činjenicu da su tradicionalne valute još uvek sredstvo broj jedan i za pranje para i za finansiranje terorizma i za crna tržišta.

Šta regulatori zaista misle kada iznose tako zabrinjavajuće nagoveštaje jer bitkoin nije oblik novca koji mogu da kontroliši i njime da manipulišu. Oni možda imaju plan jer ne žele da njihovi građani koriste valutu koju oni ne kontrolišu.

Uticaj na globano usvajanje bitkoina

CT: Da li je ovo na bilo koji način pokazatelj skorog prihvatanja kriptovaluta u celom svetu?

JS: Da, svaki put kad neka zemlja (posebno velika zemlja poput Rusije) pojašnjava svoj pravni stav o bitkoinu i da mu zeleno svetlo, ja mislim da je to glas poverenja za globalno prihvatanje i usvajanje bitkoina.

CT: Da li Vas je izjava o legalizaciji bitkoina i drugih kriptovaluta zbunila?

JS: Pretpostavljam da je pomalo zbunjujuće. Uglavnom mislim da je ironično jer će bitkoin i druge kriptovalute nastaviti da funkcionišu bez obzira šta regulatori imaju da kažu o tome. Mislim da nam se pruža dragocen uvid u umove regulatora koji veruju da mogu da kontrolišu stvari nad kojima nemaju uticaja.

CT: Da li je Rusija toliko važno tržište da bi pozivala na proslavu?

JS: Svaka zemlja koja daje bitkoinu zeleno svetlo je razlog za slavlje. Ruska populacija je 143 miliona, skoro upola manje od Sjedinjenih Američkih Država. Bitkoin će se pokazati posebno korisnim za ruske stanovnike s obzirom da žive u zemlji sa strožom kontrolom kapitala. Tako da, mislim da je vredno slavlja.