Savezna skupština ruske državne Dume, Ministarstvo finansija i Savezna služba za nadgledanje finansija, poznata kao Rosfinmonitoring, spremni su da razmotre predlog koji je izradilo Udruženje finansijskih inovacija (AFI) u vezi regulatornih poboljšanja Nacionalnog platnog sistema.

Jedna od glavnih odredbi predloga je plan koji zahteva upotrebu Blokčein tehnologije da bi se stvorio nepromenljiv i transparentan sistem identifikacije klijenta. U suštini, ruska Vlada pažljivo planira korišćenje Blokčeina za identifikaciju klijenata nacionalnog sistema plaćanja.  

Potencijalne prednosti i mane Blokčeina

Za Vladu Rusije, nekoliko prednosti mogu nastati prilikom korišćenja sistema identifikacije zasnovane na Blokčeinu kao osnovu nacionalnog sistema plaćanja. Jedna od glavnih prednosti je sposobnost Blokčeina da bezbedno čuva podatke u transparentnom ekosistemu.

Zbog mogućnosti Blokčeina da omogući siguran transfer podataka i objavljivanje informacija u realnom vremenui, Vlada može da identifikuje korisnike i usred identifikacionih ažuriranja.

Pored toga, nepromenljiva i decentralizovana priroda Blokčeina sprečava potencijalne slučajeve hakerskih napada i povrede podataka, koji bi mogli dovesti do značajnih promena u bazi podataka Vlade manipulisanjem ključnih finansijskih i ličnih podataka.

Pitanja i sukobi u procesu implementacije

Kao i svaki drugi monetarni ili finansijski sistem, Vlada će najverovatnije stvoriti platformu provere identiteta koja daje određeni stepen kontrole na državnom i lokalnom nivou.

Međutim, praktično je nemoguće stvoriti nepromenljiv sistem sa različitim nivoima vlasti unutar jedne mreže jer to eliminiše prednosti decentralizovane mreže.

Drugim rečima, Blokčein ne može biti centralizovan zbog ozbiljnih bezbednosnih posledica.

Iako su plan i vizija ruske Vlade jasno zasnovani na osnovu izveštaja lokalnih publikacija, važno je da Vlada razmotri poteškoće koje mogu nastati u realizaciji i razvoju procesa.

Velike kriptografske mreže poput Itirijuma su nastojale da se bave spoljnim napadima čak i sa prisustvom otvorenog koda. Takav sistem će zahtevati pomoć od konzorcijuma ili stvaranja razvojnog tima iskusnog da vodi fazu razvoja.