Ruske vlasti su pre nekoliko dana uhapsile tri muškarca zbog navodnog učešća u velikoj “ilegalnoj” prodaji bitkoina u poslednjih nekoliko godina. Uhapšene osobe se ispituju u vezi obrade velikog broja transakcija bez dozvole i za neplaćeni porez na dobit.

Na osnovu izveštaja časopisa Vedomosti, trojica muškaraca su navodno prodali bitkoine u vrednosti od 500 miliona rubalja, a da za to nisu imali uredno izdatu dozvolu. Priprema se krivična tužba protiv ilegalnih prodavaca bitkoina.

Kako su uhapšeni?

Prema navodima istražitelja, oni su primetili neobičnu aktivnost na bankovnim računima vezanim za oko 300 bankovnih kartica i SIM kartica. Oni tvrde da sve nadgledane trgovine imaju veze sa aktivnostima vezanim za bitkoin. Određena količina novca je prebačena na račune koji su u vlasništvu članova porodice uhapšenih lica.

Status digitalnih valuta u Rusiji

Ruska vlada povaćava svoje napore u nadgledanju aktivnosti vezanih za digitalne valute, zbog njihove sve veće popularnosti. Cilj istraživanja je da se spreči poreska utaja vezana za digitalne valute. Hapšenje trojice prodavaca bitkoina smatra se prvim korakom u revitalizovanim naporima da se spreči utaja poreza.

U prethodnim godinama ruske vlasti su pokrenule kampanju za zabranu menjačnica kriptovaluta i veb stranice na kojima se se kriptovalute mogu konvertovati u rublje. Međutim, vlasti nisu uspevale da podnesu krivične prijave protiv operatera i učesnika u navedenim poslovima uprkos tome što su imali sve potrebne informacije. Slučaj koji je podnet protiv trojice prodavaca bitkoina je prvi takve vrste u Rusiji.