Rusija je veoma agilna u svojim pritiscima, kako na BTC, tako i na druge decentralizovane valute. Prvi korak ka tome je zabrana pristupa menjačnicama, a potom je rekla da će napraviti sopstvenu, državnu kriptovalutu.

Ovim potezom država želi da, bar prividno, kontroliše rastuće tržište kriptovaluta unutar svojih granica, omogućavajući vladi da bude zadužena za digitalne valute i naravno da ih oporezuje.

U suštini, ruski zakonski model nema ništa protiv digitalnih valuta, ali ima protiv njihove decentralizovane prirode i nemogućnosti da budu kontrolisane od strane moćnih zvaničnika. Ovo su neki od razloga zbog kojih neki ljudi iz ruskog državnog vrha na sav glas kleveću bitkoin.

Ruski ministar za ekonomski razvoj Maksim Oreškin je izjavio da  bitkoin nije bolji od kazina.

Preuzimanje rizika

U govoru koji je održao na svetskom festivalu mladih u Sočiju, Oreškin je izjavio  kako bitkoin ima karakteristike koje su gore od kockanja.

Govor je održao na dan kada je bitkoin trpeo najveći jednodevni pad u tom mesecu.

"Što se tiče bitkoina ako pogledate kako vrednost ovog sredstva fluktuira, desitine procenata se povećava, pa potom desetine procenata pada. Imovina koja je dostupna i nekvalifikovanim investitorima ne bi trebalo da ima takve karakteristike, jer je to gore od samog kazina. Prvo zaradiš, a potom možeš da izgubiš sve i da ostaneš bez ičega." izjavio je Oreškin.

Potom je dodao: "Oni koji ne znaju kako da upravljaju rizicima sa instrumentima koji imaju toliku promenljivost, ne bi trebali da imaju mogućnost ulaganja, jer 99% slučajeva rezultira gubitkom za takve ljude i onda će se naći u teškoj životnoj situaciji, što nije dobro."

Ruski način za rešavanje problema

Na način sličan ruskom shvatanju kriptovaluta, ministar finansija ima svoje viđenje stvari na koji način se treba odnositi prema bitkoinu.

Oreškin je predložio  da se odobri pravo trgovine bitkoinima samo kvalifikovanim invenstitorima. Da bi ste se smatrali kvalifikovanim, morali biste da imate najmanje 6 miliona rubalja (100 000$) na vašem računu, napravite najmanje 40 transakcija godišnje sa prometom od 6 miliona rubalja ili da ste radili najmanje dve godine u jednoj od finansijskih institucija koja je trgovala hartijama od vrednosti.