Ministarstvo finansija Ruske Federacije je predložilo uključivanje digitalnih valuta u strategiju finansijske pismenosti države za period 2017.-2023. Strategiju su zajednički razvile vlada i Svetska banka, prenosi TASS.

Ministar finansija Anton Siluanov je u svojoj izjavi objavljenoj na TV kanalu “Rusija 24” objasnio da je uključivanje virtuelnih valuta kao teme neophodno kako bi se podigla finansijska pismenost Rusa. Takav potez je izazvan sve većim interesovanjem za kriptovalute u ruskom društvu, čak i među decom.

“U strategiji za povećanje finansijske pismenosti Rusa neophodno je uključiti temu kriptovaluta. Naravno, pitanje investiranja u finansijske instrumente kao što su kriptovalute biće diskutovano, a trenutno vidimo više rizika nego preporuka za ulaganje u takve instrumente. Dakle, objašnjavanje mogućih posledica ulaganja u neregulisane instrumente biće predmet debate u kojoj ćemo analizirati tekuću godinu i tako do 2023.”

Stepen usvajanja kriptovaluta u Rusiji

Interesovanje za digitalne valute u Rusiji nastavlja da raste. Na osnovu nacionalnog istraživanja Nacionalne agencije za finansijske studije (NAFS) u julu 2017. godine, samo 28% Rusa je bio svestan postojanja kriptovaluta, uključujući i bitkoin. Sergej Antonian iz NAFS-a tvrdi da je interesovanje za kriptovalute u stalnom rastu.

Štaviše, na sve-ruskom takmičenju pod nazivom Digital Economy: Generation Z koje je održano u Moskvi u septembru, ruska deca su se takmičila u odgovaranju na pitanja na teme kao što su digitalne valute, četbots, blokčein i biometrika.

U međuvremenu, pet najboljih obrazovanih institucija u zemlji integrišu virtuelne valute u svoje konvencionalne bankarske i finansijske kurseve. Moskovski državni univerzitet, Visoka škola ekonomije i Sanktpeterburški državni univerzitet su među školama koje su integrisale takve kurseve.