Rusko Ministarstvo Finansija (MinFin) je predložilo zatvorske kazne za bitkoin korisnike, pooštravajući stav prema ovoj tehnologiji.

Prema saopštenju, krivci za korišćenje takozvane “surogate novca” suočavaju se kaznom od 4 godine zatvora. Trenutne kazne su do 500.000 rubalja ili 2 godine društveno korisnog rada.

Najnovija revizija zakona dobila je podršku od Ministarstva za Ekonomski Razvoj i biće predočen pred Dumom u narednim mesecima, izveštava finansijski žurnal Vesti.

Asistent ministra za ekonomski razvoj Elena Laškina je ponovila zvanični stav u lokalnim novinama:

“Upotreba novčanih surogata, uključujući kriptovalute, nosi visok rizik […] i stvara uslove za uključivanje građana i kompanija u ilegalne aktivnosti, uključujući pranje novca…”

Obnovljeni pokušaj da se krimanilizuje korišćenje kriptovaluta od strane MinFin je u suprotnosti od stava Centralne Banke.

Ruski stavovi prema pravnom statusu kriptovaluta su generalno bili pomešani, stvarajući neizvesnost.

Govoreći tokom televizijskog foruma, predsednik Rusije Vladimir Putin je predvideo da će bitkoin moći da se koristi “na nekom računu“, što je dovelo do glasina o smekšavanju zvaničnog stava.

“[…] Kao računovodstvena jedinica, ovi “novčići” ili kako god da se zovu, mogu da se koriste i njihovo usvajanje postaje sve šire i šire” – rekao je Putin. “Kao neka vrsta jedinice na nekom računu, verovatno, je moguće.”

U međuvremenu, procesor plaćanja QIWI je objavio da razvija bitkoin alternativu zasnovanu na blockchain-u poznatu kao “Bit-Ruble”, za koju kažu da će biti pokrenuta 2016. godine za usluge plaćanja servisa povezanih sa njihovim mobile wallet-om, dodaju Vesti.