Ruski parlament je usvojio tokom drugom čitanja “Zakon o digitalnim finansijskim sredstvima”, koji ima za cilj da formuliše nacionalnu kripto regulativu, navodi se u izveštaju objavljenom na sajtu parlamenta u utorak, 5. marta.

Državna Duma, ruski parlament, usvojila je amandmane na Građanski zakonik ruske federacije o digitalnim pravima, koji daje regulatorni okvir u oblasti digitalne ekonomije.

Zakon o digitalnim finansijskim sredstvima - odobren u prvom čitanju od strane Državne Dume još u maju - doveo je do mnogo diskusija unutar ruskog pravnog diskursa.

Usvajanju drugog čitanja prethodilo je obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina vladi od prošle nedelje da ubrza usvajanje regulative o digitalnim sredstvima do jula 2019.

Vjačeslav Volodin, predsednik Državne Dume i koautor nacrta zakona, naglasio je da usvojeni amandmani imaju za cilj da reše poteškoće vezane za koncept digitalnih prava. On je takođe naglasio:

"Nakon usvajanja zakona, građani i pravna lica će dobiti dodatne garancije, što će im omogućiti da aktivnije učestvuju u razvoju ekonomije budućnosti."

Kako je Cointelegraph 1. decembra preneo, Pavel Krašeninikov, šef saveta i predsednik jednog od komiteta Državne Dume i takođe koautor nacrta zakona, rekao je da je zakon vraćen na prvu fazu čitanja jer je neophodno da se dramatično promeni.

Prošlog meseca, Igor Jusufov, bivši ruski ministar energetike, predložio je kriptovalutu podržanu naftom, ističući da je izrada plana projekta navodno gotovo u završnoj fazi, kako je preneo Cointelegraph 23. februara.