Ruski centar za istraživanje javnog mnjenja upotrebiće blokčein tehnologiju za praćenje rezultata anketnih ispitivanja na predstojećim predsedničkim izborima, koji će biti održani kasnije ovog meseca, zvanično je objavljeno u ponedeljak, 5. marta.

Prema saopštenju, državni Centar za istraživanje javnog mnjenja (VTSIOM) je sarađivao sa lokalnim startapom 2chain, koji je navodno specijalizovan za pametne tehnologije i savetovanje u ICO marketingu.

Ovaj potez obeležava jednu od prvih implementacija blokčeina u zvaničnom glasanju u svetu. Ruske vlasti su već pažljivo razvijale ovu ideju na nižim nivoima.

Zajedno, VTSIOM i 2chain, će stvoriti blokčein bazu podataka o informacijama sakupljenim iz anketa, omogućujući organizaciji da zaobiđe DDoS napade i druge uobičajene zlonamerne pretnje, naročito na dan glasanja, kažu zvaničnici.

“Do sada smo, tokom anketnih ispitivanja, morali praktično da zatvaramo vebsajt na dan glasanja, kako bismo izbegli DDoS napade i ostale pokušaje provala od strane anonimnih hakera”, objašnjava generalni direktor  VTSIOM-a, Valeri Fjodorov, dodajući:

“Zahvaljujući blokčeinu, možemo povećati nivo zaštite podataka od sajber napada nekoliko puta, izbeći slabe tačke prilikom prenošenja informacija i garantovati integritet i nepromenljivost podataka.”

Ovaj koncept će, prema rečima Fjodorova, nakon lansiranja, biti jedinstven u svetu, s obzirom da se slične ideje iz Estonije i Irske još uvek nalaze u fazi planiranja.

Napredak blokčein modela će sadržati ispravke u realnom vremenu, koje će svako moći da prati na portalu posvećenom tome. Projekat započinje 12. Marta, dok se izbori održavaju 18. marta.


 

Pripremila: Kristina Ristin