Rusija: Blokčein će se koristiti za zaštitu rezultata anketa na predsedničkim izborima 2018.

Ruski centar za istraživanje javnog mnjenja upotrebiće blokčein tehnologiju za praćenje rezultata anketnih ispitivanja na predstojećim predsedničkim izborima, koji će biti održani kasnije ovog meseca, zvanično je objavljeno u ponedeljak, 5. marta.

Prema saopštenju, državni Centar za istraživanje javnog mnjenja (VTSIOM) je sarađivao sa lokalnim startapom 2chain, koji je navodno specijalizovan za pametne tehnologije i savetovanje u ICO marketingu.

Ovaj potez obeležava jednu od prvih implementacija blokčeina u zvaničnom glasanju u svetu. Ruske vlasti su već pažljivo razvijale ovu ideju na nižim nivoima.

Zajedno, VTSIOM i 2chain, će stvoriti blokčein bazu podataka o informacijama sakupljenim iz anketa, omogućujući organizaciji da zaobiđe DDoS napade i druge uobičajene zlonamerne pretnje, naročito na dan glasanja, kažu zvaničnici.

“Do sada smo, tokom anketnih ispitivanja, morali praktično da zatvaramo vebsajt na dan glasanja, kako bismo izbegli DDoS napade i ostale pokušaje provala od strane anonimnih hakera”, objašnjava generalni direktor  VTSIOM-a, Valeri Fjodorov, dodajući:

“Zahvaljujući blokčeinu, možemo povećati nivo zaštite podataka od sajber napada nekoliko puta, izbeći slabe tačke prilikom prenošenja informacija i garantovati integritet i nepromenljivost podataka.”

Ovaj koncept će, prema rečima Fjodorova, nakon lansiranja, biti jedinstven u svetu, s obzirom da se slične ideje iz Estonije i Irske još uvek nalaze u fazi planiranja.

Napredak blokčein modela će sadržati ispravke u realnom vremenu, koje će svako moći da prati na portalu posvećenom tome. Projekat započinje 12. Marta, dok se izbori održavaju 18. marta.


 

Pripremila: Kristina Ristin