Centralna banka Rusije želi da odredi godišnji limit za takozvane "nekvalifikovane investitore" koji žele da kupe digitalnu imovinu, prenosi lokalni RBC 12. Marta.

Prema dokumentima dobijenim od RBC-a, banka želi da izmeni trenutni nacrt kripto zakona, nazvanog "O digitalnim finansijskim sredstvima", koji je nedavno prošao drugo od tri čitanja u ruskom parlamentu, Državnoj dumi.

Rad centralne banke preporučuje da se ograničenja investitora izjednače sa ograničenjima koja su postavljena u nacrtu zakona o grupnom finansiranju, koji se takođe razmatra u ruskom parlamentu. Predsednik Odbora za finansijska tržišta Državne dume Anatolij Aksakov izjavio je za RBC da će taj prag verovatno biti oko 600.000 rubalja (oko 9.100 dolara) godišnje - što je isto kao i za godišnje ograničenje investicija u projektima grupnog finansiranja.

Ako parlament usvoji nacrt sa trenutnim preporukama centralne banke, nekvalifikovani investitori će i dalje moći da kupuju i digitalna sredstva koja su izdata u zemlji, navodi se u izveštaju. Štaviše, investitorima će biti dozvoljeno da prodaju ili kupuju takve tokene bez posrednika.

Centralna banka Rusije smatra investitora “nekvalifikovanim” ako ima manje od jedne godine investicionog iskustva. Da bi se smatrao kvalifikovanim investitorom, potrebno je pribaviti kvalifikacioni sertifikat - pod uslovom da ispunjavaju minimalne vremenske investicione zahteve - ili imaju najmanje dve godine radnog iskustva u kompaniji koja se smatra kvalifikovanim ulagačem od strane države.

Prema RBC-u, vlada takođe želi da uspostavi zahteve za finansijske posrednike koji učestvuju u trgovanju kriptom. Prema sadašnjoj verziji nacrta, banke, depozitari i berze će biti obavezni da prate sve kripto transakcije i otkriju iznose kojima trguju nekvalifikovani investitori drugim ugovornim stranama, institucijama ili državnim organima, ako je to potrebno.

Zakon o digitalnim finansijskim sredstvima, koji je prvobitno odobren u prvom čitanju od strane Državne dume još u maju, izazvao je veliku raspravu unutar ruskog pravnog diskursa. Njegovo drugo čitanje bilo je više puta odloženo od strane zakonodavaca.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u februaru odredio krajnji rok da vlada usvoji propise za industriju digitalnih sredstava, pozivajući poslanike da usvoje zakon tokom prolećne sednice 2019. godine.

Nedavno, Aksakov je rekao ruskoj novinskoj agenciji RNS da nacrt kripto zakona ulazi u završnu fazu pre nego što se pretoči u zakon. Predsednik odbora za finansije očekuje da će zakon biti usvojen do kraja marta.