Herman Gref, izvršni direktor najvećeg ruskog konglomerata u Rusiji, Sberbanke, veruje da vlasti na globalnom nivou neće pustiti centralizovane modele kako bi omogućile decentralizovanim kriptovalutama da se razviju u narednih 10 godina, izveštava lokalna novinska agencija RIA Novosti okt.18.

Prema Grefu, vlade još uvek nisu spremne da se rastanu sa centralizovanim valutama i zbog toga neće dozvoliti da decentralizovani digitalni novčići dobiju masovno usvajanje:

“Budućnost kriptovaluta nije jasna dokle god država ne odustane od svoje centralne uloge, neće dozvoliti upotrebu  decentralizovanim kriptovalutama. Iako je ovo možda pravi model, ja lično nisam za distribuirani model, uključujući tu i novac. Ali čini se da to nije u planu u narednih - pa, hajde da budemo optimisti - deset godina.”

Istovremeno, Gref je ostao siguran oko budućnosti glavne tehnologije kriptovaluta, blokčeina, navodeći da bi tehnologija bila spremna na usvajanje u kraćem vremenskom periodu od 3 do 5 godina.

“Blokčein tehnologija trenutno nije spremna. Kada će biti spremna? Po mom mišljenju to će biti za 3 do 5 godina...Blokčein ima veliki potencijal. Cela njegova zamisao bi mogla drastično promeniti pristup mnogim oblastima. Poboljšanje ove tehnologije moglo bi doneti veliku korist i poslovanju i društvu.”

Izvršni direktor Sberbanke takođe je podstakao vlade da traže rešenje između ublažavanja prevarantskih aktivnosti i “ubijanja” kriptovalute. Zabrana kriptovaluta može naneti štetu mnogim kompanijama koje razvijaju tehnologiju distibuiranog registra (DLT), kao što je blokčein.

Gref je izrazio ovo mišljenje dok je učestvovao na finansijskom forumu “Finnopolis” održanom u Sočiju. Na forumu su prisustvovali i šef ruske centralne banke Elvira Nabiulina, koja je, za razliku od Grefa, imala skeptičan stav prema kriptovalutama, upoređujući interesovanja za njih sa “groznicom” koja se konačno smanjila.

Direktor Sberbanke se delimično slaže sa gledištem Nabiulinove, oko toga da je kripto hajp gotov.

Generalno, Grefovi komentari ove nedelje bili su u skladu sa njegovim ranije izraženim stavovima o kriptovalutama i blokčeinu.

Sberbank je dosledno promovisala blokčein tehnologiju i generalno pokazala interesovanje za kriptovalute. U junu, Sberbank i još jedna velika ruska banka, Alfa banka, počeli su da testiraju ulaganja u kriptovalute za male investitore u okviru “regulatornog sandučeta” centralne banke.

Početkom oktobra, Sberbanka je potpisala ugovor o partnerstvu sa državnom firmom Rosseti kako bi se dogovarali o implementaciji blokečein tehnologije.