Rudari kriptovaluta i vlasnici u Rusiji biće regulisani u okviru Zakona o unutrašnjim prihodima, prenosi lokalni mediji Izvestiya 18. jula.

Predsednik Odbora ruske Državne dume za finansijska tržišta Anatolij Aksakov rekao je za Izvestiya da zakonodavci traže da donesu zakon o digitalnim finansijskim sredstvima ili kriptovalutama tokom jesenjeg zasedanja Dume.

Prema Aksakovu, dokument neće sadržati odvojene šeme za oporezivanje vlasnika kriptovaluta, što znači da će rudarenje i promet kriptovaluta biti regulisano postojećim odredbama ruskog Zakona o oporezivanju.

Aksakov je precizirao da će fizička lica koja se bave prometom virtuelnih valuta platiti porez na dohodak fizičkih lica, dok će pravna lica plaćati poreze u skladu sa vrstom posla. On je rekao za Izvestiya da se u budućnosti mogu pojaviti odvojene šeme za oporezivanje rudarenja i promet kriptovaluta, ako vlada ustanovi da je to neophodno. Aksakov je dodao:

"Ako žele da odrede [poreske stope] za ove vrste poslova odvojeno, to će i uraditi. Mi se ne bavimo poreskim pitanjima za sada."

U maju je Odbor za rad zakonodavstva ruske Državne dume objavio da će podržati prvo čitanje inicijative koja će uspostaviti norme za digitalnu ekonomiju u Civilnom zakoniku Ruske Federacije. Inicijativa ima za cilj da "minimizira postojeće rizike korišćenja digitalnih predmeta za prenos sredstava u neregulisano digitalno okruženje za legalizaciju prihoda od kriminala, stečajnu prevaru ili finansiranje terorističkih grupa".

Ranije ovog meseca, izvršni direktor najveće ruske državne banke Sberbank, Herman Gref rekao je da će država zadržati svoju centralnu ulogu u emisiji novca. Gref je rekao da ne misli da je država spremna "prepusti svoju centralizovanu ulogu u emisiji devizne valute nekim drugim decentralizovanim institucijama".

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić