Kompanija za rudarenje bitkone u vlasništvu ruskog ombudsmana za internet planira da otvori novi pogon i osvoji 20% međunarodnog tržišta.

Internet ombudsman cilja BTC

Kako je lokalna novina RBC objavila 29. oktobra, Ruska kompanija za rudarenje (RMC) planira da nekadašnju fabriku metala u severnoj provinciji Karelija prilagodi za rudarenje bitkoina.

Zatvorena zbog američkih sankcija 2018. godine, nekadašnji Rusal postrojenje bi uskoro moglo da ugosti farmu za rudarenje bitkoina (BTC), toliko veliku da bi mogla da čini petinu svetske proizvodnje.

„Ideja je da se fabrike prilagodi potrebama i da se prodaje računarske snage kao usluge, odnosno pružanja IT usluga“, rekao je RBC ombudsman, Dmitrij Marničev.

Mariničev je upravljao RBC-om kroz ICO projekat od 43 miliona dolara u 2017. godini, što je inicijalna prodaja koja je i dalje najveća u Rusiji.

Svet se vraća rudarenju bitkoina

Uprkos vezama sa ruskom vladom, Mariničev je bio kritičan prema nekim propisima, posebno aspektima koji uključuju internet.

Pokušaj Kremlja da blokira uslugu trenutnih poruka Telegram, na primer, zaslužio je prezir. Napori su dosad bili uzaludni, jer Telegram i dalje ostaje dostupan, dok bi se napori uskoro mogli preusmeriti na puštanje digitalne valute kompanije.

„Nemoguće je blokirati Telegram stavljanjem IP adresa na crnu listu. Na taj način bitka će se odvijati beskonačno, čak i ako uzmete u obzir da je deo klijenta Telegrama softver otvorenog koda čiji se unutrašnji rad može analizirati i razumeti“, rekao je u intervjuu u maju prošle godine.

Kako je izvestio Cointelegraph, konkurencija u rudarenju bitkoinima se ponovo zahuktava u 2019. Uprkos mešovitim performansama samog bitkoina, heš stopa - ili kombinovana računarska snaga posvećena rudarenju - i dalje beleži nove rekorde svih vremena.

Bitmain, jedan od glavnih učesnika u sektoru rudarenja, prošle nedelje je objavio da će njegov novi pogon u Teksasu postati najmoćniji na svetu u narednim godinama.

Konkurent Canaan Creative je u međuvremenu podneo zahtev za početnu javnu ponudu (IPO) u iznosu od 400 miliona dolara ove nedelje.