Aleksandar Vinik, navodni bivši operater sada propale kripto berze BTC-e, biće izručen Francuskoj, prema novoj odluci Grčke.

Nakon godina neslaganja oko toga kojoj nadležnosti bi trebalo da pripadne navodno osumnjičeni za pranje bitkoina (BTC), Ministarstvo pravde, transparentnosti i ljudskih prava navodno je odlučilo da konačno izruči ruskog državljanina Francuskoj. Vest je objavila ruska ambasada u Grčkoj na Tviteru 20. decembra.

Ruska ambasada izražava žaljenje što Grčka nije "ignorisala" zahteve da se Vinik dovede u zemlju njegovog državljanstva

Napominjući da je odluku doneo ministar pravde Konstantinos Ciaras, ruska ambasada je izrazila žaljenje što je grčka vlada "ignorisala" ruski zahtev za izručenje Vinika zemlji njegovog državljanstva.

Rusija je preduzela više koraka da privede Vinika u svoju domovinu otkako je navodni zločinac prvi put uhapšen u Grčkoj u julu 2017. Pored podnošenja niza zahteva grčkim pravosudnim organima, Rusija je takođe zatražila pomoć od Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava da staviti navodnog kriminalca pod svoju nadležnost.

Navodno mozak operacije iza šeme za pranje novca od četiri milijarde dolara, Vinik je želeo da bude izručen Rusiji

Međutim, Rusija nije bila jedina zemlja koja se bori za Vinika, jer i Sjedinjene Države traže njegovo izručenje. Kolokvijalno poznat pod nazivom „Mr. Bitcoin”, 39-godišnji Vinik je navodno glavni pokretač međunarodne šeme pranja novca koja je vredne više od četiri milijarde dolara.

Još 2017. godine Vinik se javno izjasnio da je nevin i čak ponudio da pomogne ruskom predsedniku Vladimiru Putinu kao stručnjak za digitalnu tehnologiju. U martu 2019. Vinnik se žalio grčkom sudu za njegovo puštanje ili izručenje Rusiji.

Kontroverze oko BTC-e i dalje nisu prestale

Dok Vinikovo pitanje o izručenju kruži medijima od 2017. godine, nedavno su se pojavile nove optužbe. U julu 2019. američki tužioci podneli su žalbu protiv Vinika, tvrdeći da se BTC-e i Vinik nisu pokušali registrovati kod FinCEN-a, prakse protiv pranja novca ili uopšte prijaviti sumnjivu aktivnost.

Krajem novembra, Nobuaki Kobajaši, poverenik kripto berze Mt.Gox je kontaktirao američko Ministarstvo pravde u potrazi za informacijama o Viniku.