Rusija može da izgradi veliki finansijski centar na ostrvu Veliko Usurijsko, navodi se u izveštaju državne agencije TASS 8. juna.

Leonid Petuhov, koji vodi Dalekoistočnu agenciju za privlačenje investicija i podršku izvozu, rekao je da bi ostrvo moglo da postane ofšor destinacija za kriptovalute, kripto-berze i foreks tržišta.

Veliko Usurijsko ostrvo leži na granici između Rusije i Kine, sa zapadnim delovima koji su dugo bili sporna teritorija pre nego što su dodeljeni Pekingu nakon sporazuma iz 2004. godine.

Petuhov je razgovarao sa TASS-om na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Rusija je već izgradila dve ofšor ekonomske zone u poslednjih nekoliko godina i ni jedna od njih se trenutno ne bavi kriptovalutama.

Prihvatanje kriptovaluta i blokčein tehnologije u Rusiji je donekle pomešano. 7. juna, čulo se da državni parlament razmatra nametanje kazni za kripto rudarenje do kraja meseca.

Istog dana, direktor najveće ruske banke, Sberbanke, zvanično je potvrdio da institucije neće razvijati kripto-povezane usluge.

Prošle godine, vlasti na Krimu su razmatrale stvaranje klastera u obliku kripto investicionog fonda kako bi se privuklo više tehnoloških preduzeća u to područje.

Dugoočekivana ruska regulativa za kriptovalute se trnutno odlaže nakon što se suočila sa zahtevom da se uključi više kripto-specifične terminologije.