Rusija planira da stvori zakonske uredbe koje omogućuju vladi da postigne nemoguće: konfiskaciju bitkoina (BTC).

Kako su lokalne novine RBC objavile 7. novembra pozivajući se na izvore upoznate sa tom materijom, rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova sarađivaće sa različitim državnim organima na izradi planova, koji bi mogli da uđu u zakon 2021. godine.

Konfiskacija nekonfiscibilnog

Ova uredba ne izdvaja bitkoin, već se odnosi na "digitalnu imovinu" kao opštu pojavu, a glavna među njima su kriptovalute, kaže RBC.

Publikacija je citirala Nikitu Kulikova, šefa odbora ruskog parlamenta, kao objašnjenje:

„Stalni trend porasta zločina koji koriste virtuelnu imovinu i nedostatak zaštite potrošača suočen sa ovakvim kriminalom, prirodno diktiraju potrebu za razvijanjem mehanizama za zakonsko regulisanje i kontrolu razmene virtuelne imovine.“

Među razmatranim opcijama je stvaranje vladinog novčanika kriptovalute za prenos sredstava.

Nisu vaši ključevi...

Rusija još uvek nije sprovela svoj dugoočekivani paket zakona koji se tiču kriptovaluta, pošto ga je više puta odlagala.

Prema raznim strankama koje su dale izjavu za RBC, kriptovalutama bi bilo potrebno pravno utemeljenje pre nego što bi vlada mogla da opravda zakonske osnove konfiskacije u sklopu sudskog postupka.

Kao i kod pokušaja drugih zemalja, ostaje nejasan način na koji bi vlasti preuzele kontrolu nad ulozima investitora.

Teoretski, napominje RBC, kriptovalutama koje se drže na berzama može se pristupiti ako dotična berza pristane na to. Za novčiće u novčanicima čiji privatni ključevi su u vlasništvu investitora, metoda konfiskacije je misterija.

Takvi planovi nam govore o potencijalnom nedostatku razumevanja kako funkcionišu decentralizovane kriptovalute, poput bitkoina. Kao što je izvestio Cointelegraph, nedavna preporuka Indije da ih zabrani suočena je sa sličnim poteškoćama: efektivno pokušajem kontrole onog što je nemoguće kontrolisati.

U isto vreme, Rusija deluje popustljivo na druge aspekte kriptovalute. Jedan od saradnika predsednika Vladimira Putina otkrio je da želi da kontroliše 20% proizvodnje rudarenja bitkoina sa novim farmama smeštenim na severozapadu zemlje.

Otkrijte najnovije trendove u sektoru, povežite se sa stručnjacima za kriptovalute i upoznajte ekipe Cointelegraph-a iz SAD-a, Južne Koreje, Brazila i Japana - i sve to na BlockShow-u 14. i 15. novembra.