Ruski premijer Dmitrij Medvedev smatra da se regulacija kriptovaluta ne bi trebalo odvijati samo u jednoj zemlji, već bi trebalo da bude jedinstvena akcija u svim zemljama Evroazijske ekonomske unije (EAEU), objavio je danas lokalni biznis časopis Vedomosti.

Medvedev je na konferenciji pod nazivom "Digitalna agenda u doba globalizacije", održanoj danas u Almatiju, Kazahstan, govorio o potrebi regulacije na međunarodnom nivou, posebno u pogledu EAEU, koju čine Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan i Rusija:

"U jednoj zemalji nemoguće je uvesti ove principe [regulisati kriptovalute], naš pristup bi trebalo da bude bliži nivou Unije."

U decembru 2017. godine, Putin je predložio da se usvoji nova, multinacionalna kriptovaluta koja će biti usvojena u svim zemljama EAEU i BRICS, što omogućava korišćenje blokčeina i pametnih ugovora na ovim tržištima u razvoju.

Iako je Medvedev govorio samo o EAEU-u, on je ponovio ovu ideju o multinacionalnom kripto regulatornom modelu u vezi sa platnim uslugama, a ne samo blokčein protokolom:

"U svakom slučaju, ne treba da se ograničimo samo na nacionalne modele. Moje kolege su ovde rekle da se kriptovalute mogu koristiti za plaćanje. Hajde da tome pažljivo pristupimo, jer su naše ekonomije tako snažno i blisko povezane."

U martu 2017. godine, Medvedev je pozvao Ministarstvo za komunikacije i Ministarstvo ekonomskog razvoja da započnu istraživanje potencijalnih blokčein upotreba u vladi.

Nedavno na Gaidar forumu održanom u januaru, Medvedev je kritikovao kriptvalute kao ekonomski balon koji će na kraju nestati, iako je rekao da će blokčein tehnologija ostati.


 

Pripremio: Nikola Mosurović