Direktor velike državne ruske banke Sberbank prognozirao je da će se usvajanje blokčeina desiti na industrijskom nivou za jednu do dve godine, objavila je 13. novembra lokalna novinska agencija TASS.

Govoreći novinarima ove nedelje, izvršni direktor Sberbanka Herman Gref objasnio je da tehnologija ulazi u fazu svog industrijskog razvoja:

"Hajp oko blokčein tehnologije je gotov, a tehnologija ulazi u fazu industrijskog razvoja. Potrebno je godinu ili dve da se implementira na industrijskom nivou."

Gref je tvrdio da globalna tržišta još nisu spremna za velika komercijalna usvajanja blokčeina, s obzirom na "nezrelost tehnologije".

Ranije u oktobru, Gref je izneo opštiji vremenski okvir za usvajanje blokčeina, navodeći da će biti "spreman" za tri do pet godina, ali ne navodeći u kojoj meri.

Sberbanka je aktivno uključena u probne studije, zajedno sa drugim glavnim ruskim bankama i institucijama. U decembru 2017. godine, Sberbanka je sarađivala sa ruskom Federalnom antimonopolskom službom za čuvanje dokumenata i prenošenje podataka na blokčein.

Kasnije u junu, Sberbanka je sarađivala sa Alfa bankom kako bi testirala investicione opcije za kriptovalute za maloprodajne investitore. U oktobru je Sberbank postala savetnik državnog energetskog gigantu Rosseti-u kako bi mu pomogao u probnim blokčein rešenjima.

Još jedna banka, ruska filijala Rajfajzen banke, nedavno je objavila da će implementirati blokčein za izdavanje digitalnih hipoteka i bankarskih garancija, planirajući da proširi implementaciju tehnologije na druga područja.

 

Pripremio: Nikola Tasić