Grupa ruskih poslanika na čelu sa Anatolijem Aksakovim, predsednikom odbora Dume za finansijska tržišta, uputila je Dumi nacrt saveznog zakona o kriptovalutama i inicijalnim ponudama novčića (ICO), kako se navodi u saopštenju za medije 20. marta.

Prema saopštenju za medije, dokumenti "O digitalnoj finansijskoj imovini" i "O alternativnim metodama prikupljanja sredstava (grupno finansiranje)" pripremljeni su u skladu sa nedavnim uputstvima predsednika Vladimira Putina, u kojima se navodi da će propisi o kriptovalutama postati zakoni do 1. jula 2018. godine.

Predlog zakona o digitalnoj finansijskoj imovini prvi put je predstavljen 25. januara od strane ruskog ministarstva finansija. On definiše kriptovalute i tokene kao digitalnu finansijsku imovinu, omogućavajući trgovinu samo preko ovlašćenih menjačnica kriptovaluta i uspostavljanje regulativa verifikacije identiteta (Know-Your-Customer) za ICO.

Trenutna verzija dokumenta priznaje digitalna finansijska sredstva kao imovinu, naglašavajući da to nije legitimno sredstvo plaćanja na teritoriji Ruske Federacije.

Prema rečima finansijskog eksperta Veselina Petkova, trenutna verzija zakona "O digitalnoj finansijskoj imovini" ima jednu ključnu razliku od one koju je Ministarstvo finansija predložilo u januaru.

Trenutna verzija uspostavlja KYC propise za verifikaciju identiteta klijenata na menjačnicama kriptovaluta. Prema Petkovu, novo zakonodavstvo bi odgovaralo američkim zahtevima za menjačnice kriptovaluta, jer će zahtevati i verifikaciju računa klijenata za svrhe protiv pranja novca (AML) i protiv finansiranja terorizma (CTF).

Dana 24. februara, Cointelegraph je objavio da je skoro 13.000 podataka klijenata Coinbase-a predato Službi unutrašnjih prihoda SAD-a (IRS). 27. decembra 2017. godine jedna od glavnih kripto menjačnica, Poloniex, objavila je da će zahtevati da svi računi budu verifikovani.

Ruski zakon predlaže sledeće zahteve za operatere kripto menjačnica:

"Operater menjačnice digitalnih finansijskih sredstava otvara digitalni novčanik tek nakon prolaska kroz proces identifikacije vlasnika u skladu sa Federalnim zakonom ‘O borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma’."

Postoji i razlika u vezi ICO-a u novoj verziji zakona. Za razliku od ranije predloženih 50.000 rubalja (900 dolara) kao maksimalnog iznosa investicija za nekvalifikovane investitore, zakon sada predlaže da će maksimalni limit definisati Centralna banka Ruske Federacije (CBR).

U januaru Cointelegraph je izveštavao o nesuglasicama između Ministarstva finansija i CBR-a, koji se nisu složili da li bi trebalo prihvatiti kriptovalutu. Prema Ria Novosti, nesuglasice su konačno rešene, a CBR je sada zadužena za razmenu kriptovaluta u zemlji.


 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić