Ruski parlament, Državna duma, usvojiće zakon o kriptovalutama "O digitalnim finansijskim sredstvima" (DFA) u naredne dve sedmice, izjavio je lokalni visoki finansijski zvaničnik, prenosi TASS 19. juna.

Zamenik ruskog ministra finansija Aleksej Mojsejev otkrio je da Državna duma trenutno razmatra DFA i očekuje se da će usvojiti zakon u drugom čitanju u naredne dve sedmice.

Mojsejev je dodao da je vlast odobrila poseban zakon za ICO projekte, koji će biti deo ruskog zakona o grupnom finansiranju.

Rusija će stoga imati dva zakona vezana za kriptovalute, DFA i zakon o grupnom finansiranju, rekao je Mojsejev, dodajući da se očekuje da će DFA biti odobren u verziji koja je pripremljena za drugo čitanje.

Ruska kripto regulativa će doći u skladu sa naredbom predsednika Vladimira Putina, koji je zahtevao da država uvede propise za kripto industriju do 1. jula 2019. godine.

Nedavno je TASS saopštio da je Rusija odložila usvajanje kripto regulative zbog određenih terminoloških zahteva od strane Operativne grupe za finansijske akcije o pranju novca, jer su u zakonu nedostajali ključni termini kao što je "kriptovaluta".