Ruska Federalna služba za nadzor u oblasti obrazovanja i nauke (Rosobrnadzor) će implementirati blokčein tehnologiju na glavnom maturskom ispitu u zemlji, prenosi vodeća ruska novinska agencija TASS 5. ferbruara.

Počevši od ove godine, Rosobrnadzor namerava da primeni blokčein tehnologiju u Jedinstvenom državnom ispitu (USE), koji je jedini oblik maturskog ispita u školama i glavni oblik preliminarnog izbora na univerzitetima u Rusiji.

Obaveštenje je objavio šef federalne službe Sergej Kravcov. Izjavio je:

"Takođe smo govorili o upotrebi blokčein tehnologije u USE, a ove godine će tehnologija da se koristiti u USE, koristeći nove tehnologije štampanja i skeniranja."

Prošle nedelje, Ministarstvo obrazovanja i nauke Rusije je predstavilo platformu baziranu na blokčein tehnologiji dizajniranoj za praćenje prirodnih dijamanata, kako je izvestio Cointelegraph 30. januara.

Takođe u januaru, Astana, glavni grad Kazahstana, predstavio je sistem zasnovan na blokčein tehnologiji dizajniranoj za upravljanje listama čekanja za vrtiće, prema objavi Cointelegraph-a od 29. januara.

Rusija je trenutno u procesu izrade zakona za regulaciju blokčeina i kriptovaluta u zemlji. Međutim, nakon usvajanja srodnih zakona u svom prvom predstavljanju u maju 2018. godine, ruski zakonodavci su poslali predlog na izmenu.

 

Pripremio: Nikola Mosurović