Novi set mera u vezi sa razvojem “ruskih ofšorova” će uticati na digitalna sredstva, prenosi 1. marta glavna ruska novinska agencija TASS.

Rusko ministarstvo ekonomskog razvoja navodno radi na trećem setu mera za razvoj takozvanih "ruskih ofšorova" - mesta gde se kompanije mogu legitimno osloboditi plaćanja poreza ili slediti opuštenije propise - koje će uključivati i posebnu regulativu o digitalnim sredstvima i transportu robe.

Zamenik ministra za ekonomski razvoj Rusije, Ilija Torosov je, kako se izveštava, rekao za TASS da specijalna regulativa digitalnih sredstava obuhvata kriptovalute. „Jasno je da je reč o kriptovalutama, ali za sada govorimo više uopšteno. Što se tiče vremenskog okvira za sprovođenje trećeg seta mera, trenutno nisam spreman da dam odgovor”, dodao je Torosov.

Krajem februara, ruski predsednik Vladimir Putin naredio je vladi da sprovede regulativu koja se odnosi na kripto, do 1. jula 2019. godine. Uputstva zahtevaju da zakonodavstvo uključi regulatorni okvir za digitalnu finansijsku imovinu, kao i da privuče veća finansijska sredstva zasnovana na digitalnim tehnologijama.

Ruska državna Duma planira da razmotri i usvoji nove propise o kriptovalutama u martu, dok bivši ministar energetike Igor Jusufov takođe predlaže kripto naftu. Jusufov je, kako se izveštava, rekao da bi uvođenje sistema kripto poravnanja na tržištu energetike moglo da smanji troškove povezane sa upotrebom nepodržanih valuta i fluktuacije njihovih deviznih kurseva.

U međuvremenu, ruski ministar pravde Aleksandar Konovalov je navodno tvrdio da je prerano za formalizaciju kripto regulative. I ustav i sadašnje zakonodavstvo o finansijskom sistemu u Rusiji "kategorički zabranjuju" upotrebu kriptovaluta kao sredstva plaćanja, tvrdi Konovalov.