Ruski predsednik, Vladimir Putin, najavio je da će regulativa za kriptovalute biti zakonski sprovedena u zemlji “do 1.jula” ove godine, prema saopštenju zvanične publikacije vlade (Parlamentskaja Gazeta) od 28. februara.

Putin je utvrdio datum stupanja na snagu zakonske regulative, koja se sada naziva Regulativa o digitalnoj imovini, a koja se prvi put pojavila prošle godine.

Njegova najava će okončati godine neizvesnosti u kojima se kriptovalute, zajedno sa korporativnim i privatnim investitorima, nalaze u sivoj zoni, pri čemu lokalne vlasti u Rusiji preduzimaju razne kontradiktorne poteze prilikom odlučivanja o tome koji su aspekti toga zakonski, a koji nisu.

Prošle nedelje, sud u Sankt Peterburgu poništio je zakon donet jula 2017., a koji je iznenada zabranio distribuciju edukativnih materijala vezanih za BTC.

“Rad tržišta kriptovaluta je povezan sa specifičnim rizicima i stoga je njegova regulacija u celoj zemlji neophodna”, izneo je u svojoj proceni predsedavajući parlamentarnog odbora za finansije, Anatolij Aksakov, tokom diskusije održane krajem februara.

Istovremeno, zakonodavci u Moskvi trenutno spremaju zakone za ICO projekte i grupno finansiranje (crowdfunding), čiji ključni detalji i dalje uzrokuju neslaganja između centralne banke i ministara u vladi.

Prema saopštenju Parlamentskaje Gazete, centralna banka Rusije ima izričitu želju da kriminalizuje investicije u ICO tokene, dok Ministarstvo finansija (MinFin) želi da donese regulativu.

“Centralna banka je istupila protiv legalizacije ove vrste digitalne valute, zato što bi onda građani mogli aktivno ulagati u instrumente, bez razmatranja mogućih rizika”, prokomentarisao je Aksakov o tekućem zastoju.


 

Pripremila: Kristina Ristin