Predsednik Komiteta za finansijsko tržište ruske Državne dume Anatolij Aksakov izjavio je da predstojeća Fejsbukova kriptovaluta Libra neće biti legalizovana u Rusiji, prenosi lokalni medij TASS 18. juna.

Aksakov je naveo da Rusija neće legalizovati korišćenje Fejsbukove kriptovalute Libra koju kompanija namerava da lansira do 2020. godine, jer može predstavljati pretnju finansijskom sistemu zemlje. Aksakov je takođe naglasio da Rusija nema planove da usvoji regulativu “koja obezbeđuje prostor za aktivno korišćenje kripto alata kreiranih u okviru otvorenih platformi, blokčeinova”.

Izjave Aksakova izgledaju kontradiktorno u poređenju sa izjavama zamenika ministra finansija Alekseja Mojsejeva, koji je rekao da bi zakon kojim se regulišu kriptovalute “O digitalnim finansijskim sredstvima” mogao da bude usvojen u naredne dve nedelje.

Prema rečima Aksakova, ljudi će moći da kupe Libru na stranim finansijskim platformama, dok će stvaranje sličnih mehanizama u Rusiji biti strogo ograničeno:

"Teoretski bi trebalo govoriti o mogućnosti organizovanja svih vrsta berzi, trgovinskih platformi i prodaje takvih valuta. Verujem da ćemo ograničiti ili zabraniti stvaranje takvih platformi. Oni koji žele da nabave ove alate koristeći strane zakone to mogu da urade na sopstveni rizik."

Regulatori u drugim zemljama takođe su zabrinuti zbog izdavanja Fejsbukove digitalne valute. Maksin Voters, predsednica Odbora za finansijske usluge Predstavničkog doma SAD-a, zatražila je da Fejsbuk obustavi razvoj kriptovalute.

"S obzirom na problematičnu prošlost kompanije, tražim od Fejsbuka da pristane na obustavu svih koraka u pravcu razvoja kriptovalute sve dok Kongres i regulatori ne istraže ova pitanja i preduzmu određene mere", rekla je Voters.

Francuski ministar ekonomije i finansija Bruno Le Mer rekao je da namerava da “traži garancije” od Fejsbuka u vezi sa Librom. Le Mer je naveo da je Libra “atribut suvereniteta SAD-a” i da treba da “ostane u rukama SAD-a, a ne privatnih kompanija koje odgovaraju privatnim interesima”

Fejsbuk je objavio pismo o namerama za Libru, u kojem se navodi da će novčić funkcionisati na izvornom i skalabilnom Libra blokčeinu, i da će biti podržan rezervom sredstava koja su navodno „osmišljena kako bi mu dala suštinsku vrednost“ i ublažila oscilacije volatilnosti.