Ruski 21-godišnjak iz sibirskog grada Kurgan suočava se sa krivičnim prijavama za nezakonito rudarenje bitkoina (BTC) preko državnih servera, prenosi lokalnoj novinskoj agenciji Ura.Ru 16. oktobra, pozivajući se na regionalnu kancelariju ruske federalne službe bezbednosti (FSB).

Istraga je otkrila da je hakovao javne administrativne servise u tri ruska regiona. Hak je otkriven kada je sektor za unutrašnju bezbednost u gradu Jaroslavlju primetio pokušaj uljeza da hakuje njihove uređaje.

Navodni haker je tada optužen za namerno korišćenje softvera koji "neutralizuje" zaštitu kompjuterske mreže "iz sopstvenog interesa". Prema ovom članku, mogao bi se suočiti sa pet godina zatvora ako bude proglašen krivim.

Kao što je Cointelegraph ranije naveo u pregledu slučajeva neovlašćenog rudarenja, krađe ili nezakonitog primanja električne energije koja se koristi za rudarenje, najčešće je delo kažnjivo zatvorom, a ne samo rudarenje. Na primer, u Južnoj Koreji u aprilu, policija je uhapsila rudare koji su namerno iznajmili fabrike i farmu pilića kako bi dobili struju po značajno nižim cenama.

Dalje, u drugom slučaju u američkoj državi Njujork u martu, lokalne vlasti su tražile od rudara da prestanu sa radom pošto su stanovnici jednog grada podneli zvaničnu žalbu policiji zbog prekovremenog korišćenja jeftine struje od strane lokalnih rudara.

Nešto ranije, ovog meseca, osoba iz Kine, kako se izveštava, je osuđena na 3,5 godina zatvora zbog krađe električne energije sa železničke stanice za njegova postrojenja za rudarenje bitkoina. Pored kazne zatvora, on je takođe kažnjen sa 100.000 juana (oko 14.500 dolara).

 

Pripremio: Nikola Mosurović